Werknemers van staalbedrijf Tata Steel in het Verenigd Koninkrijk gaan staken uit protest tegen het schrappen van wel 2800 banen en de sluiting van twee hoogovens in de staalfabriek in Port Talbot in Wales. Ongeveer 1500 werknemers zijn volgens vakbond Unite van plan om vanaf 8 juli het werk voor onbepaalde tijd neer te leggen. Volgens Unite is het voor het eerst in meer dan veertig jaar dat er gestaakt wordt door staalarbeiders in het Verenigd Koninkrijk.

Naast Port Talbot zal ook bij de vestiging van Tata in Llanwern in Wales gestaakt worden. Unite zegt dat de stakers niet alleen vechten voor behoud van arbeidsplaatsen, maar ook voor de toekomst van hun gemeenschappen in Wales.

Tata kondigde de plannen in januari aan als onderdeel van een herstructureringsprogramma om de verliezen terug te dringen. In totaal werken er ruim 8000 mensen voor Tata in het Verenigd Koninkrijk.

Labour zet in op behoud banen bij Tata Steel

Labour, die op koers ligt om te winnen bij de komende verkiezingen, heeft al een oproep gedaan aan Tata om af te zien van de plannen en om na de verkiezingen verder te praten met de overheid. De oppositiepartij heeft beloofd 3 miljard pond te steken in de Britse staalindustrie als zij de verkiezingen wint.

Tata sloot vorig jaar nog een overeenkomst met de Britse regering over een steunpakket van 500 miljoen pond voor de grootste staalfabriek van het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast investeert Tata zelf 700 miljoen pond in het moderniseren van de productie in Port Talbot.

Het staalbedrijf viel voorheen onder dezelfde Europese divisie als Tata Steel Nederland, maar sinds 2021 is het Nederlandse deel met de staalfabriek in IJmuiden een opzichzelfstaand dochterbedrijf binnen het Indiase concern.

LEES OOK: Economen kritisch over plan om Tata Steel IJmuiden te redden met miljarden overheidssteun