• Ondanks een dreigende recessie is de Nederlandse werkloosheid in de laatste maand van 2022 opnieuw gedaald.
  • In december waren er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 352.000 duizend werklozen.
  • Ondanks een korte periode van oplopende cijfers halverwege het jaar kwam de werkloosheid in december net wat lager uit dan in januari 2022.
  • Lees ook: Dit zijn de banen waar veel vraag naar is, ook als de economie afkoelt in 2023

Ondanks een dreigende recessie is de werkloosheid in de laatste maand van 2022 opnieuw gedaald, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De werkloosheid kwam in december uit op 3,5 procent, het gaat dan om 352.000 duizend werklozen.

Een maand eerder was dat 3,6 procent. De ontwikkeling is opvallend, want de vooruitzichten zijn niet heel gunstig. Veel economen gaan ervan uit dat de economie in een recessie terechtkomt. Vaak heeft economische krimp juist het gevolg dat er minder banen zijn.

Naast de groep niet-werkenden telde het statistiekbureau ook nog 3,3 miljoen personen die niet tot beroepsbevolking worden gerekend, omdat ze niet direct beschikbaar zijn voor werk of daar niet onlangs naar hebben gezocht. Zowel de groep werklozen als de niet-beroepsbevolking kromp de afgelopen maanden.

Medio 2022 kende Nederland nog de laagste werkloosheid ooit gemeten, op 3,2 procent. Daarna liep het aandeel werklozen op de totale beroepsbevolking op tot 3,8 procent in september om daarna weer te dalen.

Het aantal WW-uitkeringen lag in december ruim 22 procent lager dan een jaar eerder. Het totale aantal uitkeringen in die maand lag op 149.200, wat wel iets meer was dan in december. Dat komt volgens het CBS door seizoensinvloeden, want in de winter is bijvoorbeeld in de landbouw en de bouw minder werk. In die sectoren nam het aantal uitkeringen het hardst toe.

Na een steeds verdere daling van de werkloosheid in coronatijd steeg de werkloosheid vanaf mei 2022 weer, om in het laatste kwartaal toch weer te dalen. In december 2022 kwam de werkloosheid zo alsnog net iets lager uit dan bij het begin van dat jaar.

De nettoarbeidsparticipatie nam 2022 toe van 71,5 naar 72,9 procent. Dit betekent dat 72,9 procent van de bevolking van 15 tot 75 jaar in december 2022 betaald werk had. De arbeidsdeelname steeg het hardst onder jongeren, vooral meer jonge mannen hadden betaald werk, schrijft het CBS.

LEES OOK: Flitsbezorger Getir vraagt kantoorpersoneel fulltime op werk te komen, maar mag dat wel? ‘Het hangt af van je arbeidsovereenkomst’