Meer mensen die naar werk zoeken en vacatures die iets sneller worden vervuld. Dat zijn belangrijke ingrediënten voor de lichte stijging van de werkloosheid in het derde kwartaal van dit jaar.

Voor het eerst in 5,5 jaar tijd is de werkloosheid op kwartaalbasis gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag op basis van cijfers over het derde kwartaal van dit jaar.

Potentiële werknemers die recent naar een baan hebben gezocht, worden als werkloos gezien. Je kunt werkloos worden na ontslag. Maar ook mensen die ervoor kiezen om niet te werken (en geen uitkering krijgen) en na verloop van tijd werk gaan zoeken worden geregistreerd als werkloos. Die laatste groep kan dus ook invloed hebben op de werkloosheid.

Sinds het vierde kwartaal van 2014 was in elk kwartaal het aantal toetreders (mensen die zich melden als werkzoekende op de arbeidsmarkt, maar daarvoor niet actief naar werk zochten en dus niet officieel werkloos waren) groter dan het aantal terugtreders.

Tegenover de 141 duizend personen die in het derde kwartaal van 2019 toetraden tot de arbeidsmarkt en geen baan vonden, stonden 110 duizend werklozen die zich terugtrokken van de arbeidsmarkt. Hierdoor steeg het aantal werklozen met 31 duizend, de zogeheten netto-instroom vanuit de niet-beroepsbevolking.

Tegelijk was het zo dat in het derde kwartaal vacatures iets sneller zijn vervuld. In het derde kwartaal ontstonden er 316.000 nieuwe vacatures en werden er 312.000 vacatures vervuld. Volgens het CBS werden niet eerder zoveel vacatures in een driemaandelijkse periode ingevuld.

De vacaturegraad, het aantal openstaande betrekkingen per duizend banen van werknemers, nam in de meetperiode iets af, van 34 naar 33.

Per saldo leverden de stijging van het aantal werkzoekenden en de snellere vervulling van vacatures een stijging van de werkloosheid op. In het derde kwartaal van dit jaar telde Nederland 319.000 werklozen. Dat waren er 14.000 meer in vergelijking met een kwartaal eerder.

Vakbond CNV spreekt van een kentering op de arbeidsmarkt en hoopt dat het geen voorbode is van een nieuwe golf van werkloosheid. Volgens de bond moet het kabinet de werkgelegenheid op één zetten bij te nemen maatregelen tegen de stikstofcrisis.

Meest vacatures in handel, zakelijke dienstverlening en zorg

De sectoren waar veel vraag is naar werk verschillen nogal. De meest openstaande vacatures zijn te vinden in de handel, zakelijke dienstverlening en de zorg.

Relatief weinig vacatures zijn er in de landbouw, het onderwijs en de financiële dienstverlening.

LEES OOK: Dit zijn de 25 populairste werkgevers van 2019 – kleinere bedrijven die hoog scoren op werksfeer doen het goed