• Na de deze week aangekondigde nieuwe coronamaatregelen zal de in september licht gedaalde werkloosheid in 2021 oplopen naar bijna 6 procent, verwacht ING.
  • Tot nu toe werden in de coronacrisis vrijwel uitsluitend mensen met flexibele contracten geraakt, maar volgens de bank komen nu ook mensen met vaste contracten in de gevarenzone.
  • Meer faillissementen en reorganisaties zijn waarschijnlijk, omdat bedrijven niet alleen getroffen door de nieuwe beperkingen, maar ook nog bezig zijn met het verwerken van de economische dip uit het tweede kwartaal.

De coronacrisis heeft in de eerste fase vooral werknemers met een flexibel contract hun baan gekost. In september nam de werkloosheid onverwachts iets af.

Maar met de tweede golf en de nieuwe coronamaatregelen zal de werkloosheid naar verwachting weer flink oplopen. En dit keer komen ook mensen met vaste contracten in de gevarenzone terecht, verwacht ING.

Volgens de bank zijn bedrijven, naast dat ze getroffen worden door de nieuwe beperkingen, ook nog met vertraging aan het reageren op de economische dip van het tweede kwartaal. Daardoor zullen er de komende tijd meer faillissementen en reorganisaties aangekondigd worden.

“De werkloosheid gaat naar verwachting verder oplopen richting 6 procent in 2021”, zegt ING-econoom Marcel Klok. “Dat zal deze keer niet beperkt blijven tot alleen de kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt met een flexibel contract zoals de jongeren. Ook werknemers met een vast contract kunnen de komende tijd getroffen worden.”

Uit een analyse van de werkloosheidscijfers in de coronacrisis tot nu toe blijkt dat jongeren, en in mindere mate ook vrouwen en lager opgeleiden, sterker getroffen zijn. Dat komt omdat zij vaker een flexibele baan hebben en de daling van het aantal werkenden bijna volledig heeft plaatsgevonden onder werknemers met een flexibele arbeidsrelatie.

Van de jongeren tussen de 15 en 25 jaar zit bijna 11 procent zonder baan. Onder hen steeg de werkloosheid van 6,3 procent in februari naar 10,7 procent in september, blijkt uit CBS-cijfers.

In de leeftijdsgroep 45-75 jaar bedroeg de stijging van de werkloosheid in dezelfde periode slechts 1,1 procentpunt. Jongeren hebben vaak minder werkervaring en minder verworvenheden zoals een vast contract en zijn daardoor extra kwetsbaar, stelt ING.

Maar nu onder druk van de 13 oktober aangekondigde maatregelen en de nasleep van de lockdown van het voorjaar een toenemend aantal faillissementen en reorganisaties dreigt, kunnen ook mensen met een vast contract geraakt worden.

LEES OOK: Ontslagen? 7 juridische punten om in de gaten te houden als de werkgever je contract wil beëindigen