De zwarte piet gaat impliciet naar minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, zie regelde dat Nederland een strenge regeling invoerde voor bankiersbonussen in de nasleep van de kredietcrisis.

Door de strenge bonusregels dreigt Nederland zo’n 17.000 banen en een miljard euro aan extra belastinginkomsten mis te lopen, stelt werkgeversorganisatie VNO-NCW die uit eigen kanalen weet dat vanwege de brexit nog verschillende grote zakenbanken overwegen om uit Londen hiernaartoe te verhuizen.

Ons bonusplafond is hun echter een doorn in het oog, aldus de ondernemerslobby.

In Nederland worden de bonussen bij banken sinds 2015 wettelijk beperkt tot 20 procent van het vaste salaris. VNO-NCW pleit ervoor dat Nederland net als de rest van Europa bonussen tot 100 procent zou toelaten. Dat zou voorkomen dat andere landen alsnog de voorkeur krijgen van de banken.

Nog zeker drie grote financiële concerns en meerdere kleinere spelers denken na over het openen van kantoren in Nederland, weet VNO-NCW. Volgens bronnen van De Telegraaf zou het in ieder geval gaan om UBS, JPMorgan en Morgan Stanley.

Britse Brexit-bankiers mijden Amsterdam

Banken uit de Londense City die door de Brexit op zoek zijn naar een nieuwe vestiging, mijden Amsterdam door de strenge regels voor bonussen die hier gelden, zo meldde het FD in mei al op basis van gesprekken met bedrijven die nadenken over zijn verhuizing.

De banken zijn volgens krant bang dat ze door de wetgeving ontzettend hoge vaste salarissen moeten hanteren, om zo de bankiers binnen boord te houden. Ook hebben ze weinig zin om als ‘graaier’ te worden gezien.

De Amsterdamse wethouder van Economische Zaken, Kajsa Ollongren, waarschuwde al ook voor de gevolgen van de wetgeving, en is niet erg verrast: “Nederland heeft de bonuscap strenger gemaakt dan de rest van Europa. Als dit een reden is om niet voor Nederland te kiezen, dan moeten we dat accepteren.”

Premier Mark Rutte en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem opperden eerder nog dat het niet zo hard zou lopen, omdat er een uitzondering geldt voor bedrijven met veel werknemers in het buitenland. Om in aanmerking te komen voor een bonusplafond van 100 procent, dient 75 procent van het personeel buiten Nederland, maar binnen de EU werken. Constant van Tuyll van Van Doorne advocaten zei tegenover het FD dat die grens maar zelden wordt bereikt.