De AWVN presenteert maandag als eerste werkgeversorganisatie een plan om alle werkenden aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering te helpen. Dat zegt directeur Harry van de Kraats maandag tegen dagblad Trouw.

Het plan impliceert dat ook zelfstandigen (zzp’ers) een arbeidsongeschiktheidsverzekering moeten nemen. In 2016 was slechts 19 procent van de bijna 900.000 zzp’ers verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, constateerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eerder dit jaar.

Een deel van de zzp’ers zet zelf geld opzij voor ziekte of langdurige uitschakeling op de arbeidsmarkt. Maar zeker 30 procent heeft de financiële ruimte niet om dat te doen, blijkt uit onderzoek van economisch bureau SEO, in opdracht van de AWVN.

Als alle werkenden meebetalen aan een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering, zijn de premiekosten voor zzp’ers beter te dragen, stelt Van de Kraats tegenover Trouw. “Maar het zorgt ook voor een natuurlijke selectie. Zzp’ers die eigenlijk te weinig verdienen om zich ondernemer te kunnen noemen, haken af. Voor hen is deze lagere premie nog steeds te hoog.”

Zelfstandigenorganisaties hebben er eerder op gewezen dat veel ondernemers zelf helemaal niet zitten te wachten op allerlei vergaande verplichtingen over het aangaan van verzekeringen.

Zzp'ers met een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Het aandeel verzekerde zzp'ers is de afgelopen jaren teruglopen. In 2011 betaalde nog ruim 23 procent van de zzp’ers met een hoofdinkomen uit ondernemerschap premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

zzp'ers, aov, lijfrente

Vooral de hele jonge en de oudere zelfstandigen zijn minder vaak verzekerd. In de middencategorie gebeurt het wat meer. Wat betreft sectoren verzekeren vooral de zzp'ers in de bouw zich tegen het risico op arbeidsongeschiktheid. In die branche heeft circa een derde van de zzp'ers zo'n polis.

Ook het aandeel zelfstandigen dat een lijfrentepremie betaalt als pensioenvoorziening ging in de onderzochte periode omlaag. In 2016 betaalde ongeveer een tiende van de zzp’ers zo'n lijfrentepremie tegen dik 13 procent in 2011.

LEES OOK: Deze verhelderende grafieken laten zien waarom zzp’ers vaak een vangnet hebben zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering