Een nieuw soort overeenkomst tussen zelfstandigen en hun opdrachtgevers moet de oude VAR-verklaring per april vervangen. Maar er zijn tekenen dat werkgevers terugdeinzen voor aansprakelijkheidsrisico’s en liever geen opdrachten meer geven aan zzp’ers.

Na veel gesoebat dacht staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën eind vorig jaar een werkbaar alternatief te hebben gevonden voor de zogenoemde VAR-verklaring. Dat is verklaring die de Belastingdienst kan geven aan zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers), als de fiscus vindt dat werkelijk sprake is van zelfstandig ondernemerschap en er dus niet een te grote afhankelijkheid is van één of twee opdrachtgevers.

De VAR-verklaring leidt tot veel administratieve druk bij de fiscus – de Belastingdienst geeft er een half miljoen per jaar af – en legt de bewijslast voor het zelfstandig ondernemerschap volledig bij de zzp’er.

Alternatief voor VAR-verklaring zzp’er

In een nieuwe wet  die afgelopen jaar werd aangenomen door de Tweede Kamer, maakt de oude VAR-verklaring plaats voor ‘modelovereenkomsten’ die samen door de opdrachtgever en de opdrachtnemer worden gesloten. Minder rompslomp voor de Belastingdienst en de zzp’er, zo is de gedachte.

De Eerste Kamer moet de nieuwe wet nog goedkeuren, zodat die per 1 april 2016 van kracht wordt. Maar er is al weer kritiek. Omdat niet meer sprake is van erkenning van het zelfstandig ondernemerschap door de Belastingdienst via de VAR-verklaring, hebben werkgevers minder zekerheid over hun eventuele aansprakelijkheid.

Belastingadviseurs wijzen vrijdag tegenover Het Financieele Dagblad op het risico dat de fiscus achteraf oordeelt dat een zzp'er een opdracht niet echt als zelfstandige heeft uitgevoerd. De werkgever kan dan alsnog worden opgezadeld met verplichtingen omtrent het betalen van loonbelasting en sociale premies.

Dit juridische risico zou bij werkgevers al leiden tot meer voorzichtigheid bij het verstrekken van opdrachten aan zzp'ers. Het FD haalt diverse voorbeelden aan. Zo stelt directeur Jurrien Koops van uitzendkoepel ABU dat hij "meer signalen" krijgt van bedrijven die de risico's van zzp'ers niet aandurven.

Ander voorbeeld is een actie van omroep NTR die heeft aangegeven dat 200 freelancers zich moeten aanmelden bij bemiddelingsbedrijven om in aanmerking te blijven komen voor opdrachten.

Lees ook:

Voorbeeldovereenkomsten voor alternatief VAR: worden we wijzer?

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl