Vliegmaatschappij Emirates uit de Verenigde Arabische Emiraten een order neergelegd voor twintig Airbus A380 toestellen, met een optie voor 16 extra toestellen.

Afgelopen jaren heeft Airbus het moeilijk gehad met het vinden van nieuwe kopers voor de A380. De laatste grote deal was in 2013 gesloten, tevens met Emirates.

Uitgaande van de catalogusprijs heeft de deal een waarde van 16 miljard dollar, omgerekend iets meer dan 13,5 miljard euro. Maar in de luchtvaart is het gebruikelijk, zeker voor grote klanten zoals Emirates, om flinke kortingen te geven.

Eerder deze week nog gaf Airbus aan dat het bedrijf overwoog om het A380 programma stop te zetten als er geen nieuwe orders van Emirates zouden binnenkomen.

Reddingsboei voor Airbus A380

Met deze bestelling is de iconische Superjumbo voor zeker tien jaar gered.

''Door deze bestelling kan Airbus de komende tien jaar A380's blijven maken,''  zegt John Leahy, sales chef van Airbus. ''Ik ben ervan overtuigd dat meerdere maatschappijen Emirates' voorbeeld zullen volgen en dat dit geweldige vliegtuig tot in 2030 gebouwd blijft worden.''

Emirates is verreweg Airbus' grootste klant voor de A380. De huidige vloot telt al 101 vliegtuigen van het model. Andere maatschappijen hebben er niet meer dan 18.

''We maken er geen geheim van dat de A380 heeft bijgedragen aan het succes van Emirates,'' zegt de topman van Emirates, sjeik Ahmed bin Saeed Al Maktoum. ''Onze klanten vinden het een prettig toestel.'' De bestuursvoorzitter prijst het model om zijn flexibiliteit en ruimte aan boord.

Door de deal neemt de vloot van Emirates toe met in totaal 178 vliegtuigen van het model. Totaalwaarde: 60 miljard dollar, omgerekend meer dan 48 miljard euro.

De nieuwe vliegtuigen worden gebruikt om de bestaande vloot uit te bouwen en de oudere modellen uit 2008 te vervangen. Verwacht wordt dat de vliegtuigen in 2020 worden geleverd.

LEES OOK De opmerkelijke teloorgang van de Airbus A380 - het reusachtige vliegtuig dat 20 jaar te laat kwam