Na zijn verrassende overwinning bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen vorig jaar november heeft Donald Trump tientallen wereldleiders ontmoet.

Trumps onorthodoxe manier van leidinggeven heeft zijn stemmers veelal tevreden gesteld, maar anderen waren minder enthousiast.

Na groeiende zorgen over Russische mening in de Amerikaanse verkiezingen en mogelijke samenzwering met Trumps campagneteam vragen velen zelfs om zijn afzetting. Dit heeft zijn presidentschap bijzonder complex gemaakt en zorgt ervoor dat zijn ontmoetingen met buitenlandse leiders onder een vergrootglas worden gelegd.

Desondanks gaat hij ontmoetingen met wereldleiders niet uit de weg. Hieronder nemen we ze allemaal nog eens door.


Premier Benjamin Netanyahu van Israël

Foto: AP Photo/Sebastian Scheiner

De ontmoeting tussen Netanyahu en Trump ging vooral over het oplossen van het Israëlisch-Palestijns conflict. Trump zei dat hij verder kon met de oplossingen die Netanyahu aandroeg en noemde Netanyahu een "goede onderhandelaar" tijdens een gezamenlijke persconferentie.

Netanyahu's reactie ("It's the art of the deal.") is een verwijzing naar Trumps gelijknamige boek uit 1987.


Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland

Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

Naar de eerste ontmoeting tussen Trump en Merkel werd met spanning uitgekeken. Deels omdat Trumps in zijn campagnespeeches Duitsland negatief afschilderde vanwege Merkels bereidheid vluchtelingen op te nemen uit het Midden-Oosten.

Tegen het einde van de ontmoeting leek het erop alsof Trump de uitgestoken hand van Angela Merkel negeerde. De twee schudden eerder op de dag gelukkig wel succesvol de handen.


President Emmanuel Macron van Frankrijk

Foto: Thomson Reuters

Ook deze ontmoeting zal herinnerd worden om het handen schudden. Deze keer had Macron zich voorbereid: de knokkels van Trump sloegen wit uit toen Macron de hand van de Amerikaanse president vastgreep. Het moment werd massaal gedeeld op internet.

De twee kregen een herkansing toen Macron Trump uitnodigde voor de Franse nationale feestdag op 14 juli in Parijs. Bij het afscheid hielden beide leiders maar liefst 25 seconden elkaars handen vast.


President Vladimir Poetin van Rusland

Foto: AP

De ontmoeting had een half uur moeten duren, maar de presidenten praatten uiteindelijk twee uur met elkaar. De Amerikaanse pers werd niet toegelaten en het verslag dat de Russische media naar buiten bracht verschilt behoorlijk met de lezing van het Witte Huis.


Premier Theresa May van het Verenigd Koninkrijk

Foto: Christopher Furlong/Getty Images

Premier Theresa May was de eerste persoon die Trump ontmoette na zijn beëdiging. Ze onderstreepten tijdens een korte persconferentie de kracht van de “speciale relatie” tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Een BBC-journalist vroeg Trump naar zijn opvattingen over marteling, Rusland en abortus. Ze vroeg hem hoe hij om zou gaan met zorgen in het VK dat hij de “leider van de vrije wereld” wordt. Trump maakte daarop een grapje: “Was het jouw keus om die vraag te stellen? Daar gaat de speciale relatie.”


President Xi Jinping van China

Foto: Reuters/Carlos Barria

Trump en Xi Jinping waren taart aan het eten bij Trumps buitenverblijf Mar-a-Lago toen hij de Chinese president vertelde dat de Verenigde Staten raketten had afgevuurd op Syrië.


Premier Shinzo Abe van Japan

Foto: AP Photo/Evan Vucci

Trump en Abe hadden een ongemakkelijke handdruk van 19 seconden bij hun ontmoeting in februari. Daarna ging het koppel golfen bij Mar-a-Lago om het bezoek af te ronden.


Premier Justin Trudeau van Canada

Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Trudeau was de eerste wereldleider die Trump versloeg in het spel der handdrukken. In een video legde The Guardian uit wat de tactiek van de Canadese premier was. Hij plantte zijn gestrekte arm op de rechterschouder van Trump en bleef zo in balans.


President Recep Tayyip Erdoğan van Turkije

Foto: Evan Vucci/AP

Tijdens een bezoek van president Erdogan in mei vielen zijn bewakers op het grondgebied van de Verenigde Staten voor de Turkse ambassade in Washington demonstranten aan. Meerdere leden van het Amerikaanse Congres veroordeelden de acties van de bewakers.


President Enrique Peña Nieto van Mexico

Foto: Henry Romero/REUTERS

De ontmoeting tussen de twee presidenten stond bol van spanning over de voorgestelde grensmuur, waar Trump over beweerde dat Mexico ervoor zou betalen, iets wat Nieto resoluut weigert.


President Joko Widodo van Indonesië

Foto: AP Photo/Evan Vucci

Trump en president Joko Widodo van Indonesië spraken elkaar op de G20-top in Hamburg, waar zij een akkoord sloten over nieuw handelsbeleid tussen de twee landen.


President Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit

Foto: REUTERS/Mohamad Torokman

Trump vertelde Mahmoud Abbas dat er een "grote, hele grote kans" op vrede is tussen Israël en Palestina en dat hij graag "onderhandelt, arbitreert of faciliteert" tussen de twee landen, volgens een verslag van de Associated Press. Trump beloofde alles in zijn macht te doen om vrede te bereiken.


Paus Franciscus

Foto:e L’Osservatore Romano/Pool Photo via AP

Als cadeautje kreeg Trump een zelfgeschreven boek van de Paus over klimaatverandering. Door velen gezien als een politiek gebaar vanwege Trumps besluit om het klimaatakkoord van Parijs op te zeggen.


President Kolinda Grabar-Kitarović van Kroatië

Foto: AP Photo/Evan Vucci

Het gesprek ging over sterkere banden tussen de VS en Kroatië. Stabiliteit en veiligheid op de Balkan waren naast energiebeleid ook belangrijke onderwerpen, volgens het Witte Huis.


Premier Lee Hsien Loong van Singapore

Foto: AP Photo/Evan Vucci

Ook deze ontmoeting vond plaats tijdens de G20-top. Achteraf vond er een klein schandaaltje plaats toen Trumps team Loong verwarde met de Indonesische president bij een foto op Instagram. Later werd het onderschrift aangepast.


President Sergio Mattarella van Italië

Foto: Francesco Ammendola/Ufficio Stampa e Comunicazione della Presidenza della Repubblica/Getty Images

Trump bedankte de Italiaanse president Sergio Mattarella voor de inzet die zijn land toont in de strijd tegen terrorisme en praatte over de alliantie tussen de landen.


Premier Nguyễn Xuân Phúc van Vietnam

Foto: AP Photo/Andrew Harnik

Trump en de Vietnamese premier Nguyễn Xuân Phúc kondigden nieuwe handelsrelaties aan die bij elkaar ongeveer 8 miljard dollar waard zijn, volgens Reuters.


President Reuven Rivlin van Israël

Foto: AP Photo/Evan Vucci

Tijdens de ontmoeting beloofde Trump nogmaals in te staan voor Israëlische veiligheid. Na afloop liet Rivlin een boom zien in de tuin van het presidentiële onderkomen die speciaal is geplant ter ere van Trumps bezoek.


President Ashraf Ghani van Afganistan

Foto: AP Photo/Rahmat Gul

Trump feliciteerde president Ashraf Ghani tijdens hun ontmoeting voor de manier waarop Afghaanse soldaten zich inzetten tegen terrorisme.


President Abdel Fattah al-Sisi van Egypte

Foto: AP Photo/Andrew Harnik

President Trump schijnt al-Sisi's schoenen fantastisch gevonden te hebben. Hij beloofde snel een bezoek aan Caïro te brengen en al-Sisi noemde Trump een "uniek persoon die het onmogelijke kan doen".


President Juan Manuel Santos van Colombia

Foto: REUTERS/Yuri Gripas

De Colombiaanse president hoopte op voortzetting van de financiële steun aan zijn land tijdens een bezoek in mei. Trump had het over Santos zijn pogingen om het conflict met de FARC te beëindigen.


Kroonprins Mohammed bin Zayed Al Nahyan van de Verenigde Arabische Emiraten

Foto: AP Photo/Susan Walsh

Volgens Trump kennen de heren elkaar al heel lang. De twee hadden het over terrorisme, economie en conflicten in Syrië en Jemen, volgens het Witte Huis.


Premier Malcolm Turnbull van Australië

Foto: Jonathan Ernst/Reuters

Turnbull vloog de halve wereld over om president Trump te zien voor slechts een half uurtje, nadat Trump de ontmoeting drie uur had verplaatst. Business Insider Australië vertelde dat de ontmoeting een poging was relaties te verbeteren na een desastreus verlopen telefoongesprek eerder in het jaar.


President Mauricio Macri van Argentinië

Foto: AP Photo/Evan Vucci

President Trump en president Mauricio Macri spraken over manieren om een nieuw partnerschap tussen de Verenigde Staten en Argentinië van de grond te krijgen. Ook spraken ze over het conflict in Venezuela en hun gezamenlijke strijd tegen drugshandel.


Premier Lars Lokke Rasmussen van Denemarken

Foto: Chip Somodevilla/Getty Images

Volgens de Deense pers was het een goed gesprek en hadden de mannen chemie. De twee spraken over het versterken van NAVO, waarbij Trump Rasmussen vroeg om meer bij te dragen aan de alliantie.


Premier Haider al-Abadi van Irak

Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Volgens de Iraakse premier beloofde Trump om Irak te helpen in zijn strijd tegen de Islamitische Staat. Volgens Trump had de VS zijn troepen nooit uit Irak terug moeten trekken, blijkt uit een verslag van Al Jazeera.


Taoiseach Enda Kenny van Ierland

Foto: AP Photo/Andrew Harnik

De Ierse taoiseach kwam langs op St. Patrick's Day en gaf een speech over immigratie. Het bezoek vond plaats terwijl Trumps reisverbod voor inwoners van bepaalde moslimlanden beoordeeld werd door Amerikaanse rechtbanken. Kenny vertelde Trump dat ook St. Patrick een immigrant was.

"Er zijn miljoenen die bijdragen aan de Verenigde Staten - zij maken Amerika groot," zei Kenny, in een verwijzing naar Trumps campagneslogan.


President Pedro Pablo Kuczynski van Peru

Foto: Olivier Douliery - Pool/Getty Images

De mannen spraken over muren en de bewegingsvrijheid van mensen en goederen op het Amerikaanse continent, de Peruviaanse president bouwt het liefst spreekwoordelijke bruggen. Maar de voorgestelde muur op de grens met Mexico werd niet specifiek genoemd.


Koning Abdullah II van Jordanië

Foto: AP Photo/Andrew Harnik

President Trump beloofde financiële steun aan Jordanië tijdens de ontmoeting en erkende de moeite die het land neemt in het opvangen van Syrische vluchtelingen. De ontmoeting was net na een chemische aanval van Bashar al-Assad op zijn eigen burgers, die door beiden veroordeeld werd. De twee willen samen strijden tegen Islamitische Staat, maar konden het niet eens worden over de opvang van vluchtelingen.


Premier Saad Hariri van Libanon

Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

President Trump was onder de indruk van Libanons bereidheid veel Syrische vluchtelingen op te nemen. Opmerkelijk genoeg voelt Trump er zelf helemaal niets voor om vluchtelingen op te nemen.