Let er eens op de volgende keer dat je een wereldkaart voorbij ziet komen: er is een goede kans dat Nieuw-Zeeland ontbreekt. De twee eilanden naast Australië zijn samen van vergelijkbare grootte als Groot-Brittannië en Ierland, maar een kaart zonder die laatste twee zul je niet tegenkomen. Hoe zit dat?

Als Nederlander zal het je niet zo snel opvallen, maar de Kiwi’s weten heel goed hoe vaak het voorkomt. Op de website World Maps Without New Zealand krijg je genoeg voorbeelden te zien van kaarten die gebruikt worden in bordspelen, op T-shirts of in Star Trek-scènes. Allemaal zonder Nieuw-Zeeland.

Een subreddit met hetzelfde onderwerp heeft meer dan 40.000 volgers die het ene na het andere lege stuk oceaan aanwijzen.

De verklaring ligt eigenlijk voor de hand. De meeste wereldkaarten zijn gebaseerd op de mercatorprojectie, waarmee de aardbol op een 2D-kaart getekend kan worden met behoud van hoek- en richtinggetrouwheid. Dat Groenland hierop even groot lijkt als Afrika terwijl het zeventien keer kleiner is, mogen we voor nu even vergeten. Waar het om gaat, is dat Nieuw-Zeeland op deze eurocentrische kaart helemaal aan de rechterkant belandt.

Iemand die een beetje sjoemelt om een beeld passend te maken, snijdt Nieuw-Zeeland er al snel af. Helaas voor de Kiwi’s verklaart dit nog steeds niet waarom hun land ook ontbreekt op deze kaart op het vliegveld in Pyongyang, Noord-Korea (het filmpje hieronder duurt ruim 9 minuten, de kaart is te zien bij 5.50 minuten). “Hopelijk gebruiken ze dezelfde kaart in het commandocentrum van hun raketbasis”, luidt het bijschrift op eerdergenoemde website.

#GetNZontheMap

De Nieuw-Zeelanders kunnen er dus zelf wel om lachen. Dat blijkt ook uit een nieuwe promotievideo waarmee de overheid het land letterlijk en figuurlijk op de kaart wil zetten.

Komiek en acteur Rhys Darby (Flight of the Conchords) komt het 'complot' om Nieuw-Zeeland te laten verdwijnen op het spoor en gaat op onderzoek uit. Hij schakelt daarbij de hulp in van premier Jacinda Ardern:

Ook de website van de landelijke overheid bevat een leuke knipoog naar het fenomeen. De 404-errorpagina toont onder de tekst 'something's missing' een wereldkaart waar inderdaad iets aan lijkt te ontbreken.

Campagnes met humor

De video past in een traditie van Nieuw-Zeelandse overheden en belangenbehartigers om – soms ook zeer serieuze – onderwerpen met humor te benaderen. Hieronder nog twee voorbeelden. Het eerste, een campagne van het RainbowYOUTH Team, maakt op een geestige manier het onderwerp van homofobie bespreekbaar.

De tweede video, over rijden onder invloed, was in Nieuw-Zeeland zo populair dat er zelfs T-shirts werden gedrukt met de grappigste zin uit de reclame. Misschien kunnen we nog wat leren van die Kiwi's, de volgende keer dat we elkaar weer naar het leven staan over feeststollen of herdenkingsmomenten.

LEES OOK: Dit zijn de 10 langste rechtstreekse vluchten ter wereld