De wereldpopulatie groeit mogelijk minder hard dan gedacht. Volgens een nieuwe studie in opdracht van de Club van Rome piekt de wereldbevolking tegen het midden van deze eeuw op 8,8 miljard mensen.

Dat is fors minder dan waar de Verenigde Naties afgelopen jaar vanuit gingen. Volgens een studie van de Verenigde Naties uit 2022 stijgt de wereldbevolking tegen het midden van de eeuw naar 9,7 miljard mensen. Vervolgens zou de wereldbevolking doorgroeien naar 10,4 miljard mensen in het jaar 2100.

Als de wereldbevolking minder hard groeit, zou dat goed nieuws zijn voor de strijd tegen klimaatverandering. Dit helpt immers om de stijging van de collectieve uitstoot van CO2 te beperken.

Lees ook: Wat iedereen moet weten over de klimaatcrisis en het nieuwe rapport van klimaatpanel IPCC

De nieuwe studie komt uit de koker van diverse gerenommeerde onderzoeksinstituten, zoals het Potsdam Institute for Climate Impact Research, het Stockholm Resilience Centre en de BI Norwegian Business School. Zij voerden de studie uit voor de aloude Club van Rome, dat het werk ziet als follow-up op zijn befaamde milieurapport De grenzen aan de groei uit 1972.

Hoger onderwijsniveau helpt bevolkingsgroei te beperken

In tegenstelling tot de VN-studie van afgelopen jaar maakten de onderzoekers dit keer gebruik van sociale en economische factoren met een bewezen effect op het geboortecijfer. Denk hierbij aan het onderwijsniveau in landen en verbetering van het inkomensniveau. Op grond hiervan komen de onderzoekers met twee scenario's.

Zouden regeringen wereldwijd de economische ongelijkheid terugdringen en sterker inzetten op educatie en sociale diensten, dan kan het hard gaan. In dat geval kan de wereldpopulatie al in 2040 pieken op 8,5 miljard mensen, om in 2100 terug te zijn gebracht tot 6 miljard mensen.

Als regeringen dit niet doen, zal de wereldbevolking vermoedelijk tot 8,8 miljard mensen stijgen in 2046, om daarna af te nemen tot 7,3 miljard mensen in 2100.

Alhoewel beide scenario's voor het klimaat en de natuur goed nieuws zijn, is er veel meer nodig om klimaatverandering een halt toe te roepen, stellen de onderzoekers. Het tegengaan voor overconsumptie en -productie zal nog veel meer zoden aan de dijk zetten, aldus mede-onderzoeker Ben Callegari tegen The Guardian.

Een dalende wereldbevolking brengt tot slot ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Een dalende beroepsbevolking kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat het ingewikkelder wordt om sociale voorzieningen draaiende te houden, omdat door de vergrijzing een kleinere groep werkenden een grotere groep ouderen moet ondersteunen.

LEES OOK: China breekt zich het hoofd over de vergrijzing: hoe regel je de zorg voor 400 miljoen 60-plussers die in 2040 worden verwacht?