Voor wie zijn auto te koop zet of juist op zoek is naar een occasion, is het moeilijk te bepalen wat nu precies een reële vraagprijs is. Z24 houdt sinds de zomer van 2013 voor de meest verkocht occasions bij welke model auto het meest waardevast is. De Ford Fiesta en de VW Polo scoren hoog.

Wat is een reële vraagprijs voor een occasion? Veel verkopers en kopers vragen het zich af. Op veel sites kun je de geschatte waarde van individuele auto’s opzoeken, zoals bij de ANWB, op basis van koerslijsten. Dus als je eenmaal je keus op een bepaalde auto hebt laten vallen, dan weet je ongeveer wat je moet gaan betalen of vragen.

Maar lastiger is het om de waardevastheid van bijvoorbeeld merken met elkaar te vergelijken. Dat laatste is interessant als je een nieuwe of tweedehands auto koopt. Het maakt namelijk wel degelijk uit of je een Ford, Volkswagen Renault of Opel koopt als je kijkt naar het tempo waarin een auto zijn waarde verliest.

Z24 verzamelde gegevens van 170.000 occasions van de verkoopsites Autotrack en Autotrader, waarvoor meer werd gevraagd dan 500 euro. De auto’s stonden eind februari op de verkoopsites te koop. De occasions waren nog niet verkocht, de huidige prijzen zijn dan ook uitsluitend vraagprijzen. Waar we verder in dit artikel over ‘waarde’ spreken, hebben we het dus over de vraagprijs, niet de uiteindelijke transactieprijs.

Een gemiddelde tweedehands auto, blijkt uit onze inventarisatie, is acht jaar oud en heeft 112 duizend kilometer afgelegd. De vraagprijs voor de doorsnee occasion is 11.350 euro.

Gemiddeld neemt de waarde van een auto jaarlijks met 12,25 procent af, wat wil zeggen dat er na vijf jaar minder dan 50 procent van de nieuwprijs over is. Die 12,25 procent is overigens een gemiddelde. De eerste jaren neemt een auto veel sneller in waarde af, daarna vlakt de waarde daling wat af. Een occasion van 1 jaar oud, zal dus in de regel met veel meer dan 12 procent in waarde zijn gedaald.

Hoe groter, hoe sneller minder waard

Wat valt op? Kleine auto's dalen minder hard in waarde dan grotere auto's. Kijken we naar de top 10 meest aangeboden occasions, dan springen auto's uit het B-segment als de Ford Fiesta, de VW Polo en de Renault Clio eruit als auto's die het minst hard in waarde dalen. De BMW 3 en de VW Passat verliezen juist weer sneller hun waarde.

In vergelijking met ons onderzoek in de zomer van 2013 vallen nog een paar zaken op. De Volkswagen Polo heeft de koppositie moeten afstaan aan de Ford Fiesta als het gaat om de meest waardevaste auto in de top 10 meest aangeboden occasions.

De Polo verliest plek 1 op de ranglijst vooral omdat hij net wat sneller zijn waarde verliest dan driekwart jaar geleden. Was het gemiddelde waardeverlies in juni 2013 nog 8,9 procent, in februari was dat 10,7 procent. Verder verliest de BMW 3 inmiddels minder snel zijn waarde dan een VW Passat.

Wat verder opvalt, is dat Duitse auto's niet per definitie veel waardevaster zijn dan Franse auto's, terwijl je dat op grond van hun imago wel zou verwachten.

Lees ook

Deze kleuren maken je auto minder waard

Deze zes auto's daalden het hardst in waarde

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl