Het is er niet eenvoudiger op geworden voor de verkoper van tweedehands boeken. Er zijn veel boekwinkels en webshops waar je je leeswaar gratis of tegen een zacht prijsje kunt aanbieden. Waar kun je het best terecht?

De markt voor tweedehands boeken is booming business. Tientallen partijen, van klein tot groot, zijn actief. Wie een keuze wil maken kan op een aantal zaken letten: het bereik, de energie die je erin moet steken, de kosten en de vrijheid om je eigen voorwaarden te bepalen. Z24 zet zeven partijen op een rij. Wie biedt wat?

1. Bol.com

Bij Bol.com staan nieuwe en jouw tweedehands boeken gebroederlijk naast elkaar. De koper die op zoek gaat naar een boek kan kiezen tussen nieuw of tweedehands.

Jouw leesvoer aanbieden is kinderlijk eenvoudig. Je meldt het ISBN-nummer en klikt aan wat de status is van jouw boek. Daarna geef je aan voor welke prijs jij het boek van de hand wil doen. Bol.com doet een prijsvoorstel (op basis van de nieuwprijs, prijzen van vergelijkbare exemplaren en de fee die zij berekent), maar je mag hiervan afwijken.

Meldt zich een gegadigde, dan krijg je van Bol.com de adresgegevens. Jij verstuurt vervolgens het boek, waarna Bol.com het overeengekomen bedrag aan jou betaalt. Eventuele geschillen met de koper over bijvoorbeeld boeken die niet zijn aangekomen moet je zelf afhandelen.

De koper mag na afloop aangeven of hij tevreden is over jou. Zijn oordeel kan ook op de website van Bol.com worden geplaatst.

Kosten: Bol.com werkt op no cure, no pay-basis. Boeken aanbieden is gratis. Bij verkoop betaal je 0,99 euro per boek plus 15 procent van de verkoopprijs. De verzendkosten betaal je zelf en moet je in de prijs
verrekenen. Voor pakketpost betaalt Bol.com een tegemoetkoming van 2,95 euro.

Opbrengst: de prijs bepaal je zelf. Volgens Bol.com moet je rekenen op gemiddeld 40 tot 70 procent van de nieuwwaarde. Is het boek als nieuw, dan gaat het richting 75 procent.

Voordelen: een enorm bereik. Dit jaar trok Bol.com naar eigen zeggen 100 miljoen bezoekers. Omdat tweedehands boeken zijn geïntegreerd in het reguliere assortiment is de kans groot dat een potentiële koper wordt verleid jouw goedkopere exemplaar aan te schaffen. Een ander voordeel is dat Bol.com garant staat voor de betaling en dat je naar de advertentie geen omkijken hebt: over advertentieteksten en foto’s hoef je je niet druk te maken.

Nadelen: voor het gemak betaal je wel een prijs. Deze kun je wel in de verkoopprijs verrekenen.

2. De Slegte

Bij De Slegte kun je grote partijen tegelijk verkopen. Je gaat op afspraak langs bij een filiaal bij jou in de buurt en hoort van de inkoper in welke boeken hij geïnteresseerd is en wat hij ervoor wil betalen. Sluit je een deal, dan krijg je direct het geld uitgekeerd.

Kosten: gratis.

Voordelen: je krijgt direct het geld uitgekeerd en bent meteen van je voorraad af. Het risico op onverkoopbare boeken ligt bij De Slegte. Het is minder arbeidsintensief: je hoeft niet voor elk boek naar het postkantoor.

Nadelen: je moet met dozen vol boeken op pad en het valt nog te bezien wat je ervoor krijgt.

3. Antiquariaten

Je kunt je boeken ook aanbieden bij een antiquariaat. De werkwijze is vergelijkbaar met De Slegte.

Kosten: gratis.

Voordelen: zie De Slegte.

Nadelen: het is de vraag of de koper jouw boeken wil hebben. Veel antiquariaten kampen met een chronisch ruimtegebrek. Ook zijn de verkoopprijzen in veel winkels vrij laag, waardoor jij als aanbieder niet teveel voor je boeken kunt vragen.

4. Boekwinkeltjes.nl

Bij Boekwinkeltjes.nl start je je eigen online boekhandel. De provider dient als bemiddelaar: bij een bestelling ontvangen beide partijen een bevestigingsemail. Jij zorgt vervolgens voor verdere afhandeling. Je mag ook je eigen verkoopvoorwaarden betalen en bijvoorbeeld eisen dat de koper vooraf betaalt. Met eventuele geschillen bemoeit Boekwinkeltjes.nl zich niet.

Kosten: je mag kiezen voor een vast maandbedrag of betaling op provisiebasis. Een abonnement kun je nemen vanaf 1 euro per maand, voor vijftig boeken. Je moet minimaal drie maanden lid blijven. Kies je voor provisie, dan betaal je eenmalig 7 euro setup kosten plus 17 procent van de verkoopprijs. Je kunt dan een onbeperkt aantal boeken aanbieden.

Voordelen: je bepaalt je eigen voorwaarden. De kosten zijn relatief laag.

Nadelen: je moet zelf je advertentie maken. Deze website trekt minder publiek dan bijvoorbeeld Bol.com.

5. Booktrader

De werkwijze van Booktrader is vergelijkbaar met die van Boekwinkeltjes. Jij biedt je boeken aan en
krijgt automatisch bericht als iemand heeft geboden. Ook hier mag je je eigen voorwaarden bepalen: bijvoorbeeld wie de verzendkosten betaalt of hoe de boeken worden verstuurd (bijvoorbeeld aangetekend).

Kopers mogen jouw diensten beoordelen. Bij vijf keer een slechte beoordeling word je van de website verwijderd.

Kosten: gratis voor aanbieders van maximaal vijftig boeken. Daarboven betaal je een fee.

Voordelen: de diensten zijn gratis.

Nadelen: minder traffic dan bijvoorbeeld Bol.com: circa 25.000 bezoekers per maand.

6. Marktplaats

Bij Marktplaats doe je alles zelf: je schrijft zelf beschrijvingen en zoektermen, maakt eventuele foto’s en onderhandelt met geïnteresseerden over de prijs. Ook de verzending doe je zelf.

Kosten: deze dienst is gratis.

Voordelen: het is gratis en kopers kunnen tegen elkaar opbieden.

Nadelen: veel rompslomp, omdat je alles zelf moet regelen.

7. Voordeligpartijtje

Geen zin om je boeken per stuk te slijten? Je kunt ook hele partijen tegelijk aanbieden voor een vaste prijs. Bijvoorbeeld bij voordeligpartijtje.

Kosten: 7,95 euro voor een advertentie die een maand blijft staan.

Voordelen: je bent in één klap van je voorraad af, wat handig kan zijn bij een erfenis.

Nadelen: het levert waarschijnlijk een lagere totaalprijs op dan wanneer je de boeken afzonderlijk had verkocht. Deze website heeft minder traffic dan bekende websites. Het grootste nadeel is dat je kosten maakt zonder dat daar gegarandeerde opbrengsten tegenover staan.

Koninginnedag of boekenmarkt

Tot slot kun je ook zelf je boeken verkopen op Koninginnedag of de organisator van een boekenmarkt
benaderen om een stand te huren. Je hebt dan direct contact met je koperspubliek en kunt onderhandelen over de prijs. Maar je loopt wel te slepen met al je boeken en loopt het risico dat je aan het einde van de dag met volle dozen huiswaarts moet keren.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl