De weggestuurde architect Ellen van Loon, die de renovatie van het Binnenhof coördineerde, werd aan de kant gezet om haar “megalomane plannen” en “grootheidswaanzin”, onder meer omdat ze een tropische kantoortuin wilde inrichten.

Zelf ontkende ze dat en liet ze tekeningen van een kleine binnentuin met wat bescheiden groen zien bij Nieuwsuur en NRC. Bovendien vond ze het idee van een binnentuin ook helemaal niet zo megalomaan. “Planten zijn goed voor de kwaliteit van de binnenlucht”, zei ze.

Maar uit afbeeldingen van een ontwerp van haar hand uit november 2018, die het AD in handen heeft, blijkt dat Van Loon wel degelijk een tropische tuin wilde aanleggen. In het ontwerp is te zien dat er onder meer twee palmbomen van twee meter hoog moesten komen in een tropische tuin. De palmbomen reikten tot aan de ramen van de SP-fractie op de tweede verdieping”, fulmineert een betrokken parlementariër in de krant.

Kamerleden bestempelen de uitspraken van Van Loon ‘misleidend’. PVV-Kamerlid Alexander Kops noemt het ‘schandalig’ dat Van Loon haar ‘straatje heeft willen schoonvegen’. SP’er Sandra Beckerman heeft geen goed woord over voor de beelden die Van Loon naar buiten bracht. “Een wereld van verschil”, zegt ze over het contrast tussen de geopenbaarde beelden en de tekening met de palmen. “Dit is lelijke politiek.”

Lees meer over Nederlandse politici:

Lees ook op Business Insider