Wat nu niet zomaar kan, is vanaf 1 januari 2019 wel mogelijk: de Belastingdienst mag elke automobilist fotograferen en de gegevens verwerken, om mensen op te sporen die de motorrijtuigenbelasting ontwijken.

Het wetsvoorstel staat in de Prinsjesdagstukken, weggestopt onder ‘Overige Fiscale Maatregelen’, meldt een oplettend RTL Z.

De maatregel betekent dat het nummerbord van elke automobilist op de gevoelige plaat mag worden gezet, met locatie, datum en tijdstip. Dat kan met zo’n 800 camera’s van de politie en met camera’s van de Belastingdienst zelf.

Eerder mocht de Belastingdienst flitsgegevens niet gebruiken

De Belastingdienst heeft eerder gebruikgemaakt van camerabeelden, onder meer om leaserijders te controleren. De fiscus werd toen teruggefloten door zowel de Hoge Raad als de Raad van State. Beide rechtsorganen oordeelden dat er geen wettelijke basis bestaat voor het verzamelen van kentekengegevens die gekoppeld kunnen worden aan een persoon.

Die wettelijke basis is er met de nieuwe maatregel wel.

Daarmee hoopt de Belastingdienst overtreders te pakken die onterecht met een groen kenteken rijden of hun auto hebben laten 'schorsen', terwijl ze er gewoon mee rondrijden. Op die manier denkt de fiscus 10 miljoen euro binnen te harken.

In 2016 sloeg de fiscus ook al aan het flitsen. Toen hoopte de dienst 1000 fraudeurs per maand te betrappen. Er werden toen maar liefst 130 miljoen foto's verzameld met 43 camera's, nu zijn dat er dus 800. Het gaat dus om miljoenen foto's die fiscus vanaf 2019 maandelijks mag verwerken.

Sleepnet voor relatief kleine groep overtreders

Het komt erop neer dat de Belastingdienst een sleepnet inzet 'om een relatief kleine groep te kunnen pakken', zegt Vincent Böhre van Privacy First tegen RTL Z.

Weliswaar staat in het wetsvoorstel dat de gegevens maximaal 7 dagen mogen worden bewaard, maar volgens Böhre is eerder gebleken dat de Belastingdienst het niet zo nauw neemt met de wettelijke bewaartermijn.

Uit de wettekst wordt niet duidelijk of de bewaartermijn mag worden verlengd als een strafbaar feit op de beelden wordt ontdekt.

De Belastingdienst heeft aan RTL Z laten weten dat het vooralsnog alleen gaat om het controleren van de motorrijtuigenbelasting, maar geeft ook aan dat momenteel wordt onderzocht of de beelden ook kunnen worden ingezet om te controleren of lease-auto's onterecht privé worden gebruikt.

Privacy First vreest dat de kentekengegevens op den duur voor steeds meer doelen worden gebruikt.

LEES OOK: Elektrische auto als occasion? Dit krijg je tussen de €8.000 en €18.000