Winkelbedrijf HEMA heeft in het eerste kwartaal opnieuw een nettoverlies geleden, ondanks een stijging van de omzet. Het tekort onder de streep kwam uit op 19,5 miljoen euro, tegen 22,2 miljoen euro in de vergelijkbare periode vorig jaar.

Dat maakte de onderneming woensdag bekend.

De brutowinst, exclusief eenmalige posten, zakte met 44 procent tot 13,2 miljoen euro. Topman Tjeerd Jegen noemde de resultaten “teleurstellend”. HEMA is er volgens de directeur onvoldoende in geslaagd de operationele kosten te verlagen en de marges op te krikken.

Wel nam de vergelijkbare omzet met 1,5 procent toe, waar een jaar eerder nog sprake was van een daling. De totale omzet steeg op jaarbasis met 3,2 procent tot 264,4 miljoen euro.

Hogere kosten

HEMA profiteerde onder meer van de aantrekkende huizenmarkt. Die stuwde de verkoop van huishoudelijke artikelen. Ook de omzet uit verzorgingsproducten, cadeaus en eten en drinken zat in de lift. De kledingverkoop leed echter nog altijd onder slechte marktomstandigheden.

De gestegen kosten zijn deels het gevolg van de maatregelen die HEMA de afgelopen maanden heeft genomen om de wind weer in de zeilen te krijgen. De nadruk lag onder meer op het opruimen van oude voorraden. Daarom werd meer uitgegeven aan promotieactiviteiten. Bovendien werden relatief veel artikelen met korting verkocht, wat zijn weerslag had op de marges.

IJzersterk merk, veel concurrentie

HEMA kampt al enkele jaren met toenemende concurrentie afkomstig van aan de ene kant prijsvechters als de Action en aan de andere kant supermarkten als Albert Heijn die steeds meer huishoudelijke artikelen en textiel gaan verkopen.

Toch is de status van HEMA als een topmerk onder de Nederlandse warenhuizen niet veranderd. De positie van HEMA in de hoofden van mensen is onverminderd sterk: de keten wordt nog steeds als het meest onmisbare merk gezien, blijkt uit onderzoek van Eurib.

Maar de kracht van het merk lijkt zich niet te vertalen in meer inkomsten. Zie ook het artikel: 8 grafieken die laten zien hoe slecht het met de HEMA gaat.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl