Wie een dezer dagen zijn aanslag krijgt en ziet dat hij minder belasting moet betalen dan verwacht, moet niet te vroeg juichen. In een aantal belastingaanslagen die via ‘Mijn Belastingdienst’ zijn ingediend, is namelijk een fout geslopen.

Sommige heffingskortingen, dat is een belastingkorting die je krijgt omdat je bijvoorbeeld werkt of jonge kinderen hebt, zijn verkeerd berekend. Ze vallen hoger uit dan de bedoeling is, zodat de aanslag lager uitvalt. De Belastingdienst laat weten dat aanslagen waarbij dit het geval is, zullen worden gecorrigeerd in een aangepaste voorlopige of definitieve aanslag.

Het is bepaald niet de eerste fout nu de aangifte dit jaar voor het eerst via ‘Mijn Belastingdienst’ kan worden ingediend. Eerder kregen onder meer sommige dga’s en de bezitters van buitenlands onroerend goed een onjuiste aanslag.

Op de site van de Belastingdienst staan de fouten opgesomd. Gebruikers van het al jaren beschikbare downloadbare aangifteprogramma van de Belastingdienst en van commerciële aangifteprogramma’s hebben dit jaar niet of nauwelijks last gehad van storingen.

Paul van der Kwast is financieel planner en lid van de Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet. Ook schrijft hij tweewekelijks een column over personal finance.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl