Sommige belastingbetalers hebben een verkeerde aanslag ontvangen. Het gaat om mensen in hun eerste aangifte een fout hebben ontdekt of iets zijn vergeten en daarom opnieuw aangifte hebben gedaan met de juiste gegevens. Dat laat de Belastingdienst weten. Zolang de definitieve aanslag nog niet is verzonden, ziet de Belastingdienst de aangifte die als laatste is verzonden als de juiste. Eerdere aangiftes vervallen automatisch. Tenminste, dat is de bedoeling. Maar dit jaar is dat bij een aantal aangiftes verkeerd gegaan. Sommige inmiddels verzonden aanslagen zijn niet gebaseerd op de laatst verzonden aangifte, maar op de eerste, onjuiste aangifte. De Belastingdienst laat weten dat onjuiste aanslagen automatisch worden gecorrigeerd. Wie voor 15 april voor het laatst aangifte heeft gedaan, krijgt voor 1 juli een nieuwe, gecorrigeerde aanslag. Wie later de laatste aangifte heeft verstuurd, moet nog wat langer wachten op de juiste aanslag.

Foto ANP

Wie een dezer dagen zijn aanslag krijgt en ziet dat hij minder belasting moet betalen dan verwacht, moet niet te vroeg juichen. In een aantal belastingaanslagen die via ‘Mijn Belastingdienst’ zijn ingediend, is namelijk een fout geslopen.

Sommige heffingskortingen, dat is een belastingkorting die je krijgt omdat je bijvoorbeeld werkt of jonge kinderen hebt, zijn verkeerd berekend. Ze vallen hoger uit dan de bedoeling is, zodat de aanslag lager uitvalt. De Belastingdienst laat weten dat aanslagen waarbij dit het geval is, zullen worden gecorrigeerd in een aangepaste voorlopige of definitieve aanslag.

Het is bepaald niet de eerste fout nu de aangifte dit jaar voor het eerst via ‘Mijn Belastingdienst’ kan worden ingediend. Eerder kregen onder meer sommige dga’s en de bezitters van buitenlands onroerend goed een onjuiste aanslag.

Op de site van de Belastingdienst staan de fouten opgesomd. Gebruikers van het al jaren beschikbare downloadbare aangifteprogramma van de Belastingdienst en van commerciële aangifteprogramma’s hebben dit jaar niet of nauwelijks last gehad van storingen.

Paul van der Kwast is financieel planner en lid van de Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet. Ook schrijft hij tweewekelijks een column over personal finance.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl