De Britse oppositieleider Jeremy Corbyn van de Labour-partij heeft de stekker getrokken uit de onderhandelingen over de Brexit. Hij heeft premier Theresa May geschreven dat de onderhandelingen “zo ver zijn gekomen als mogelijk” door de instabiliteit van de regering.

Volgens Corbyn zorgt de leiderschapsstrijd binnen de Conservatieve Partij ervoor dat de regering “nog instabieler is geworden en dat haar autoriteit afkalft”. Daardoor verdwijnt volgens hem het vertrouwen dat “de regering in staat is te leveren in een overeengekomen compromis.”

Boris Johnson, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Groot-Brittannië en een prominente ‘brexiteer’, gaf donderdag aan dat hij premier Theresa May opvolgen als leider van de Conservatieve Partij, meldde de BBC.

Positie van Theresa May onder druk

May heeft gezegd dat ze zal aftreden voor de volgende fase van de Brexit-onderhandelingen, hoewel ze nog geen datum voor haar vertrek heeft gesteld. De impasse in de Brexit-onderhandelingen en de verdeelde Conservatieve Partij hebben haar positie inmiddels vrijwel onhoudbaar gemaakt.

Volgens de vooraanstaande politicus Graham Brady van de Conservatieve Partij heeft May ermee ingestemd volgende maand een tijdschema op te stellen voor haar vertrek. “We hadden een zeer openhartige uitwisseling met de premier,” vertelde Brady donderdag nadat hij en andere conservatieven haar achter gesloten deuren hadden ontmoet.

Maar May wil nog steeds de klus klaren die ze is begonnen om haar Brexit-deal goedgekeurd te krijgen in het parlement. Na drie afwijzingen wil ze het Lagerhuis volgende maand nog een keer laten stemmen over een terugtredingsakkoord. Het is onwaarschijnlijk dat dit lukt.

“Natuurlijk ga ik ervoor,” vertelde Johnson op een bijeenkomst voor verzekeraars. Johnson nam in juli ontslag uit het kabinet uit protest tegen de onderhandelingen die May voerde met de Europese Unie.

Lees ook op Business Insider

Johnson is niet de eerste die zijn interesse in het premierschap laat blijken. Oud-minister Esther McVey en minister van Internationale Ontwikkeling Rory Stewart kondigden al aan dat ze kandidaat zijn. Daarnaast doen de namen van tal van vroegere en huidige ministers de ronde: Andrea Leadsom, Michael Gove, Amber Rudd, Sajid Javid, Dominic Raab, Jeremy Hunt, Penny Mordaunt, David Davis en Liz Truss.

LEES OOK: Britse anti-Brexitpartijen vechten elkaar de tent uit, Nigel Farage lacht in zijn vuistje