Nederlandse beursgenoteerde bedrijven doen hun reputatie als lekkere hapjes voor buitenlandse kopers eer aan. Verf- en chemieconcern AkzoNobel en levensmiddelenreus Unilever wisten de boot af te houden. Maar geldt dat ook voor kleinere Nederlandse beursfondsen?

Het aandeel van Gemalto was maandag flink in trek op Beursplein 5. Opnieuw was de digitaal beveiliger onderwerp van overnamespeculatie bij beleggersblog Wallstreet wires.

Volgens het blog is er, naast de Amerikaanse softwaregigant Oracle, een nieuwe partij geïnteresseerd in Gemalto. Wallstreet wires noemt daarbij Siemens.

Het aandeel Gemalto stond maandag in de ochtend ruim 4 procent in de plus.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,9 procent hoger op 511,81 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 799,50 punten.

De oliegerelateerde bedrijven behoorden tot de sterkste stijgers in Europa. Op het Damrak wonnen oliedienstverlener SBM Offshore en olie- en gasconcern Shell respectievelijk 2,5 en 1,2 procent. In Parijs dikte Total 1,8 procent aan. De Franse olieproducent staat op het punt een belangrijke gasdeal te sluiten met Iran. Het gaat om het eerste internationale gascontract met Iran, na beëindiging van de sancties tegen dat land.

AkzoNobel klom 1,4 procent. De activistische aandeelhouder Elliott Advisors zint volgens het Financieele Dagblad op verdere juridische acties tegen het verf- en chemieconcern.