Met het opstappen van staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) zijn de problemen bij de Belastingdienst niet opgelost. Dat heeft voorzitter Corrie van Brenk van de Abvakabo FNV donderdag gezegd. "Zijn opvolger doet er verstandig aan wèl goed te luisteren naar de medewerkers." Weekers stapte woensdag op na het debat over de problemen met toeslagen. Hij zei onvoldoende draagvlak te voelen in de Tweede Kamer. Vorige week werd bekend dat veel mensen hun huur-, zorg- of andere toeslagen niet tijdig ontvangen. Weekers zei eerst dat dit komt doordat ze te laat reageren op informatieverzoeken van de fiscus in verband met fraudebestrijding. Maar in het debat van woensdag moest hij toegeven dat problemen bij de Belastingdienst voor een belangrijk deel de oorzaak zijn van de vertraging. Werkdruk bij fiscus hoog De misstanden bij de Belastingdienst zijn nog steeds urgent, betoogt de vakbond. De werkdruk is hoog en er zijn te weinig mensen om aanvragen te controleren, toeslagen uit te keren, fraude aan te pakken of zelfs de telefoon op te nemen. Van Brenk noemt het triest dat de politiek "al jarenlang een obsessie heeft met een kleine overheid met minder medewerkers. Ook bij de Belastingdienst worden de gevolgen daarvan schrijnend duidelijk. Dat moet onmiddellijk stoppen"

Frans Weekers. Foto ANP

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) vindt niet dat het percentage voor het eigenwoningforfait stiekem is verhoogd. Weekers geeft dat vrijdagavond aan in een brief aan de Tweede Kamer.

De bewindsman reageert daarmee, mede namens minister Stef Blok (Wonen), op verwijten van CDA en SP, die stelden dat het hogere percentage dat in 2014 geldt (0,7 in plaats van 0,6 procent) wat was weggemoffeld tussen andere wijzigingen. Volgens Weekers is dat niet het geval. Hij geeft aan dat de percentages al sinds 2001 op dezelfde manier worden bepaald. Door het eigenwoningforfait moeten huizenbezitters een bedrag bij hun inkomen optellen als ze aangifte doen voor de inkomstenbelasting.

In de geautomatiseerde voorlopige aanslagen 2014 die eind november en begin december 2013 zijn verstuurd, is voor de berekening van het eigenwoningforfait uitgegaan van 0,65 procent. Dat percentage was het op dat moment meest actuele percentage, waarin al wel rekening is gehouden met de huurontwikkeling. De andere voor het forfait meewegende factor is de prijsontwikkeling op de koopwoningmarkt en die werd pas medio december bekend,aldus Weekers.

Bij het gebruik van het programma ‘Verzoek of wijziging voorlopige aanslag 2014’ wordt een proefberekening van de aanslag gemaakt. Hierbij wordt nog gerekend met 0,65 en dat wordt deze maand nog aangepast naar 0,7 procent. De Belastingdienst maakt als het verzoek is ontvangen een definitieve berekening waarbij wel wordt uitgegaan van 0,7 procent.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl