De website van de Belastingdienst is moeilijk bereikbaar. Op 1 maart, de eerste dag dat je aangifte kon doen, was er geen doorkomen aan. Maar ook de komende weken is het vanwege drukte soms lastig om in te loggen of om je aangifte te versturen. Wat is de beste tijd om het wel te proberen?

De webservers van de Belastingdienst hebben het maar moeilijk met de piekbelasting in maart. Het is niet zozeer dat er storingen optreden, er is gewoon te weinig capaciteit.

Zodra meer dan 40.000 mensen tegelijk aangifte willen doen, vallen de eerste mensen buiten de boot. Het advies van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën was vorige week daarom vooral niet op een regenachtige zondag of op een doordeweekse avond aangifte te doen.

Klopt dat advies van Wiebes? Business Insider vroeg bij Allestoringen.nl wanneer de site van de Belastingdienst het best bereikbaar is. Allestoringen.nl houdt op basis van klachtenmeldingen op sociale media als Twitter en Facebook bij of bepaalde webdiensten beschikbaar zijn.

Wat blijkt? Zondag is zo’n slechte dag nog niet om aangifte te doen, in elk geval beter dan zaterdag. En in de avond is de kans groter dat het lukt om je aangifte te versturen dan midden op de dag. In onderstaande grafiek zie je relatieve drukte per uur op een gemiddelde dag. Het dagpatroon is gebaseerd op maart en april 2015 en de eerste week van maart 2016.

Als je kijkt naar de dagen van de week, dan is zaterdag de slechtste dag om aangifte te doen. Er zijn ook een paar specifieke dagen die je moet mijden. Dit jaar was dat weer 1 maart, de dag dat je voor het eerst aangifte kan doen.

Maar nog erger zijn vaak de dagen vlak voor de deadline. Dit jaar is 30 april waarschijnlijk de allerdrukste dag. Het is niet alleen de laatste dag om jouw aangifte in te sturen, maar hij valt ook nog een keer op een zaterdag.

Lees ook op Business Insider