Nederland is gestegen op de ranglijst van de meest concurrerende economieën ter wereld. Ons land is opgeklommen van de achtste naar de vijfde plaats. Dat blijkt uit The Global Competiveness Report 2015-2016 van het World Economic Forum.

De Zwitserse denktank World Economic Forum publiceert jaarlijkse een graadmeter van het concurrentievermogen. Het onderzoek is uitgevoerd onder 140 landen.

Uit het onderzoek blijkt dat basiscondities in Nederland relatief sterk zijn: het gemiddelde niveau van het onderwijs, infrastructuur en instituties zoals de rechtspraak. Ook op de innovatiekracht van Nederland hebben de onderzoekers weinig aan te merken.

“Dit rapport laat zien dat er veel is om trots op te zijn in Nederland. Ondernemers, kennisinstellingen en overheden hebben samen gebouwd aan deze ijzersterke uitgangspositie. In het belang van werkgelegenheid en economische groei is het nu zaak deze positie verder uit te bouwen”, laat minister Henk Kamp van Economische Zaken in een reactie weten.

Nederland sterk concurrerend, maar ook zwakke plekken

Nederland is in de top vijf beland door haar onderwijssysteem, efficiënte infrastructuur, betrouwbare overheid en blijvende focus op innovatie. Ook de kwaliteit van de gezondheidszorg wordt geprezen. Daarnaast hebben het gevoerde macro-economisch beleid van het kabinet en de hervormingen van de financiële sector en arbeidsmarkt het concurrentievermogen duidelijk versterkt.

De zwakkere plekken van Nederland zitten vooral bij de arbeidsmarkt bij de flexibiliteit van de lonen. En Nederland herstelt langzaam van de diepe financiële crisis, na het knappen van de zeepbel op de huizenmarkt in 2009. Dit vertaalt zich ook in een relatief zwakke bankensector.

Onderstaande infographic laat het totaalplaatje voor Nederland zien. Hoe meer je hierbij aan de rand van het spinnenweb zit, hoe beter: het centrum van het web geeft de laagste score weer (1) de rand de hoogste score (7)

(klik voor uitvergroting)

nl comp

Zwitserland voert de ranglijst aan, gevolgd door Singapore en de Verenigde Staten. Duitsland staat op de vierde plek.

(klik voor uitvergroting)

lijstje

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl