Android, Chrome en… Fuchsia. Google runt al twee bekende en razend populaire besturingssystemen, maar daar komt binnenkort waarschijnlijk een derde bij. Die staat vooralsnog bekend als ‘Fuchsia’.

Vorig jaar bevestigde Google dat het aan Fuchsia werkt, bij monde van Android-onderdirecteur Dave Burke. Hij noemde het een ‘experimenteel project in een vroege fase‘. Maar nu blijkt dus dat dit experiment evolueert tot een nieuw besturingssysteem, nadat IT’ers de gelegenheid kregen de broncode op hun Google Pixelbooks te testen. Onder anderen Mitch Blevins toonde in een serie YouTube-video’s hoe dat eruit ziet.

De vraag is dan natuurlijk: hoe is Fuchsia anders van Android of Chrome OS. Dat begint al bij de kern, want Linux is ingeruild voor een nieuw fundament met de naam Zircon. Voornaamste voordeel is dat Fuchsia daarmee op meerdere platformen kan werken, niet alleen telefoons en laptops.


Als je opstart, heeft Fuchsia nog verdacht veel weg van Android.

Foto: Mitch Blevins/YouTube

Allereerst zie je in de linkerbovenhoek het logo van Fuchsia en onderaan het scherm staan drie knoppen die zowel werken met muisklikken of aanraakcommando’s.


Om in te loggen volg je een simpele procedure die niet echt verschilt van wat we nu kennen.

Foto: Mitch Blevins/YouTube

Eenmaal ingelogd als gast, kom je uit op het bureaublad.

Foto: Mitch Blevins/YouTube

Hier komen we het eerste grote verschil tegen. Het home-scherm is radicaal anders dan andere besturingssystemen, hetzij mobiel of desktop.

Wat mij betreft heeft het wel wat weg van een uitgerekte versie van Google Now. De klok en wifi-verbinding krijgen een plek iets onder het midden van het scherm, met daaronder iets wat lijkt op een gepersonaliseerde Google-feed.


Een opwaartse veeg verschaft je toegang tot een Google Now-menu.

Foto: Mitch Blevins/YouTube

Alhoewel, Google heeft Now inmiddels vervangen met de krachtigere Assistant die werkt met kunstmatige intelligentie, maar de feed vertoont visueel wat overeenkomsten met Google Now. De drie items op de foto hierboven zijn puur vulling, aangezien je momenteel alleen als gast kunt inloggen op Fuchsia.


Aha, de apps zijn er nog!

Foto: Mitch Blevins/YouTube

Een grote afwezige - althans in deze versie van Fuchsia - zijn desktop-icoontjes voor apps of een menu. Wel zien we een fameuze Google-zoekbalk. Momenteel doorzoekt die alleen de computer - niet het internet. De apps werken ook nog niet en betreffen louter afbeeldingen met vroege designs.


Multi-tasken is een mogelijkheid.

Foto: Ron Amadeo/ArsTechnica

Op Android 6.0 Marshmellow introduceerde Google een nieuwe optie: multi-tasken. Je kunt daarmee op je apparaat meerdere schermen tegelijkertijd open hebben. Handig voor tal van taken, maar wel beter geschikt voor tablets dan smartphones. Aangezien Fuchsia bedoeld zal zijn voor meer reguliere laptops, is het logisch dat deze optie hier terugkeert.


Een app sluiten deponeert een widget op je bureaublad

Foto: Mitch Blevins/YouTube

De witte stip in de balk onderaan het scherm kun je aanraken om terug te keren naar het bureaublad.  De app waarin je aan het werk was, minimaliseert dan tot een widget op je desktop. Niet echt een taakbalk of 'dock' zoals bij Windows of Mac, maar eerder een zogenoemde 'stroom' aan recent gebruikte apps die in aflopende volgorde op je scherm verschijnen - eigenlijk een middenweg tussen een statisch bureaublad en de op Android-smartphones gebruikelijke 'vorige apps' knop.


Je kunt door deze stroom scrollen.

Foto: Mitch Blevins/YouTube

Al je eerder geopende apps zullen in omgekeerde volgorde verschijnen als je door de stroom bladert.


Het Fuchsia-logo geeft toegang tot het instellingenpaneel.

Foto: Mitch Blevins/YouTube

In deze versie van Fuchsia zijn de opties nog vrij minimaal, met slechts een paar schuifbalken voor volume, de helderheid van je scherm en andere instellingsknoppen die we kennen uit Android.

Een geheimzinnige mededeling bestaande uit de woorden 'yard-polar-royal-crust' staat in het midden, maar wij kunnen die vooralsnog niet ontcijferen...


Telefoonmodus is al wel actief.

Foto: Mitch Blevins/YouTube

Fuchsia kan omschakelen tussen telefoon en desktopmodus - het is immers ontwikkeld om op meerdere platforms inzetbaar tezijn.


Apps van je desktop passen zichzelf automatisch aan.

Foto: Mitch Blevins/YouTube

De apps die je op je computer gebruikt, verschijnen in hun mobiele versie op de telefoonuitvoering van Fuchsia. Dit principe komt van Material Design, een idee van Google dat grote nadruk legt op flexibiliteit.


Tablet-modus is de derde optie.

Foto: Mitch Blevins/YouTube

In feite is dit nu nog niet meer dan een horizontale versie van de telefoon-modus, maar ook dit toont de ambities van Google met Fuchsia.