Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft in 2010 te snel opgeroepen tot bezuinigingen in rijkere landen. Dat stelt een eigen, onafhankelijke onderzoekscommissie van het fonds in een dinsdag gepresenteerd rapport.

De onderzoekers uiten daarin kritiek op de oproepen vanuit het IMF in 2010 aan de Verenigde Staten, Europa en Japan om hun overheidsfinanciën op orde te brengen. Die werden gebaseerd op de eerste tekenen van economisch herstel na de diepe crisis van 2008 en 2009. Dat herstel zette vervolgens echter nauwelijks door, waardoor de werkloosheid in veel landen nog altijd bijzonder hoog is.

Lagarde wil niets weten van kritiek

IMF-topvrouw Christine Lagarde wees de kritiek van de hand. Op basis van de verwachtingen van dat moment werden volgens haar in 2010 de juiste keuzes gemaakt. Toen de verwachtingen te optimistisch bleken te zijn, werd het beleid bijgesteld, voegde ze daaraan toe.

Lagarde wees erop dat het onderzoek ook aantoont dat het IMF leert van het verleden en landen helpt om de gevolgen van een crisis goed te doorstaan. Verder benadrukte ze dat het IMF vooral landen met een snel oplopende schuld opriep hun bestedingen enigszins te beperken.

Actie bij begin crisis wel geslaagd

De commissie prees de rol die het IMF aan het begin van de crisis speelde. Het fonds was in die tijd een van de drijvende krachten achter de stimuleringsmaatregelen die een nog diepere crisis in 2008 en 2009 moesten voorkomen. Het IMF is de afgelopen jaren ook blijven hameren op het belang van een heel soepel monetair beleid, om het herstel van de economie te steunen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl