Taarten in de vorm van een toiletrol blijken een verkoophit tijdens de coronacrisis.

Een bakkerij in Helsinki wist een faillissement te voorkomen door de wc-roltaarten te bakken.

Ook bij een Nederlandse bakker in Pernis en bij meerdere Duitse bakkerijen gaan de eetbare wc-rollen gretig over de toonbank.

Het zag er slecht uit voor Saana Lampinen, de Finse eigenaresse van een bakkerszaak in Helsinki. Alle bestellingen voor taarten werden in maart geannuleerd na de uitbraak van het coronavirus.

Maar haar werknemers kwamen met een creatieve oplossing. Ook de Finnen hamsterden massaal toiletpapier in de supermarkt, dus waarom niet een taart in de vorm van een wc-rol?

Het bleek een schot in de roos, schrijft persbureau Reuters. De eerste vijf taarten waren binnen een uur verkocht. De bakkerij heeft nu honderden bestellingen en Lampinen kon zelfs twee extra mensen aannemen.

“Het was voor ons een gamechanger”, zegt Lampinen tegen Reuters. “En voor mij is het een grote opluchting, omdat mijn personeel nu maanden verzekerd is van werk.”

Lees ook op Business Insider

Foto: Saana Lampinen bakt haar wc-roltaarten. Bron: REUTERS/Attila Cser
Foto: Saana Lampinen bakt haar wc-roltaarten. Bron: REUTERS/Attila Cser

De bakkerij van Lampinen is niet de enige die op het idee van een wc-roltaart is gekomen. Ook banketbakkerij Dekker in Pernis maakt de ludieke baksels.

“Het begon als een geintje”, zegt banketbakker Patrick van Beekom tegen het AD. “Ik had er een paar gemaakt, ik breng ze boven in de winkel en de mensen waren heel enthousiast. Ze waren binnen no time weg, dus kon ik weer nieuwe maken.”

Zijn taarten bestaan uit een vulling van gele room, slagroom, kersenvulling en crème met witte marsepein eromheen.

Van Beekom is blij met alle positieve reacties die de bakkerij heeft gekregen, onder meer via Facebook. “Mensen werden er even vrolijk van tijdens deze crisis”, zegt hij.

Ook Duitse bakkers hebben de toiletpapiertaart ontdekt. Onder meer in Düsseldorf, Dortmund en Leipzig staan mensen in de rij om hun tanden te zetten in het ronde gebakje.

Wil je zelf een poging wagen om een wc-roltaart te bakken? Op YouTube staan meerdere receptenvideo’s, waaronder deze van het kanaal Sugar High Score.