Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
2:8
  • Het is weer zomer. Dat betekent dat je nachtrust mogelijk weer flink verstoord wordt door muggen.
  • Maar gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen tegen de irritante zoemers.
  • Business Insider geeft 5 tips om muggen deze zomer het leven zuur te maken.
  • Lees ook: Komen muggen op licht af of niet? Een wetenschapper geeft antwoord

Zzzzz…..zzzzzz…..zzzzzz….Het is helaas weer muggentijd. Gestoken worden is nooit een pretje en uit je slaap gehouden worden door het irritante gezoem ook niet.

Maar gelukkig kan je heel wat doen om overlast door muggen te voorkomen.

Business Insider geeft 5 tips om muggen deze zomer het leven zuur te maken en toch te kunnen genieten van je nachtrust.

1. Houd muggen buiten

Je kan muggen buitenhouden met horren voor ramen en buitendeuren, zo adviseert Milieu Centraal. Dat is de enige bewezen manier, want over de vraag of fel licht muggen weghoudt of juist aantrekt is veel discussie. Wat in elk geval geen zin heeft, zijn apparaatjes die ultrasone geluiden uitzenden of een draaiende ventilator.

2. Verwijder stilstaand water

Controleer de omgeving rond je huis regelmatig op stilstaand water, want daar leggen muggen hun eitjes. Volgens het RIVM moet je daarbij denken aan stilstaand water in schoteltjes onder bloempotten, dakgoten, regentonnen en de parasolvoet. Maar ook aan water dat blijft staan op dekzeilen van tuinmeubels, haardhout of in opblaasbadjes.

3. Doe een klamboe over je bed

Als muggen ondanks de horren en de voorzorgsmaatregelen buiten toch je huis binnendringen, dan kan je wellicht alsnog rustig slapen als je een een goede klamboe van fijn gaas over je bed hangt, stelt Milieu Centraal. In tegenstelling tot in tropische landen, is in Nederland geen geïmpregneerde klamboe nodig.

4. Chemische bestrijdingsmiddelen

Er zijn heel veel muggenbestrijdingsmiddelen op de markt, zoals spuitbussen, spul om op je huid te smeren en gif om oppervlaktes mee te behandelen. Milieu Centraal adviseert om alleen middelen te kopen die zijn goedgekeurd door het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en altijd goed de gebruiksaanwijzing te volgen

5. Professionele bestrijders inschakelen

Als al je eigen voorzorgsmaatregelen onvoldoende zijn en je veel last heb van een muggenplaag, kan je professionele bestrijders inschakelen. Je kan erkende professionals vinden via het KAD of via de brancheverenigingen NVPB of PLAN.

LEES OOK: Komen muggen op licht af of niet? Een wetenschapper geeft antwoord