“Toen het bedrijf groeide van 4 naar 400 man moest ik als creative director ook andere taken gaan verrichten. Ik voelde me ‘maxed out’ en twijfelde of ik wel de juiste persoon was voor deze baan”, vertelt mede-oprichter Piera Gelardi tijdens de techconferentie The Next Web openhartig over het leidinggeven aan Refinery29.

Piera leidt een online magazine dat zich focust op millennial-vrouwen. Binnen een paar jaar groeide Refinery29 van start-up uit tot miljoenenonderneming.

Gelardi – die aan de kunstacademie van New York University studeerde – voelde zich tijdens die groeiperiode niet op haar plek, snapte het bedrijfsjargon niet en had vooral moeite met onderhandelen. “Mijn beeld van onderhandelen op dat moment: je belt iemand, gaat in discussie, roept ‘fuck you’ en hangt op”, aldus Gelardi in felroze pak grappend.

Inmiddels voelt de mede-oprichter zich weer comfortabel in haar werk, onder meer omdat ze steeds is blijven werken aan haar eigen ontwikkeling.

Refinery29 is nog altijd een groeikanon. Volgens Recode trekt de website maandelijks 27 miljoen unieke bezoekers en wordt de waarde van het bedrijf geschat op 500 miljoen dollar (grofweg 446 miljoen euro).

Business Insider sprak de co-founder afgelopen week in Amsterdam, na haar presentatie voor The Next Web, over welke dingen je moet realiseren wanneer je - net als Gelardi - bang bent dat je aan je plafond zit.


1. Je verantwoordelijkheden groeien en dus moet jij je aanpassen

“Ik denk dat er verschillende momenten zijn waarop je worstelt met de schaal van een groeiend bedrijf”, begint Gelardi enthousiast tussen het rumoer van het 'speaker village' op het Westergasterrein. “Toen we net met zijn vieren begonnen met Refinery29 was ik altijd bezig, ik deed alles, maakte alles. Op een gegeven moment komt er een punt waarop het niet meer draait om dat jíj het maakt, maar dat je delegeert, managet en opereert. Dat was voor mij een flinke uitdaging, om die dingen te leren.”


2. Het is niet erg om een meer senior iemand aan te nemen

Volgens Gelardi komt er ook onvermijdelijk het moment dat je mensen moet gaan aannemen die meer ‘senior’ zijn dan jij op dat moment. Die meer jaren ervaring hebben in verschillende industrieën. “Ik was bang dat ik niet zo slim was als zij, of onzeker over het feit dat ik niet zoveel ervaring had.”

Dat je dan in de techwereld werkt, helpt niet altijd mee. “Soms dacht ik: ik heb geen fláuw idee wat deze woorden betekenen. Totdat ik dacht: well, fuck it. Ik ga nu gewoon vragen wat ze betekenen.”

Naar eigen zeggen maakte dat haar een betere leider: “Ten eerste: veel andere wisten ook niet wat het betekende maar durfden het niet te vragen, waardoor ik voor meer eenheid in het team zorgde. Daarbij: toen ik eenmaal op de hoogte was, had deze onzekerheid geen macht meer over mij en was ik meer betrokken bij het onderwerp. Uiteindelijk is het helemaal geen hogere wiskunde.”


3. Vind jezelf opnieuw uit

“Iedere keer dat we groeiden, moest ik opnieuw bedenken wat mijn rol was en hoe ik de grootste impact kon maken”, vertelt Gelardi. Zo stond ze onlangs - na een grote herstructurering - veel van haar management-taken af.

“Het kan heel intimiderend zijn, maar het is ook interessant dat je je telkens moet aanpassen als het bedrijf groeit: wat je doet, hoe je dat doet en wat jouw optimale rol is in alles.”


4. Iedereen doet maar wat

Gelardi: “Ik heb zoveel momenten gekend waarop ik dacht: ‘Shit, ik weet niet hoe ik dit moet doen. Ik heb hier geen opleiding in gehad. Ik heb niet twaalf jaar in een groot bedrijf gewerkt zodat ik nu weet hoe ik dit moet oplossen.’ Maar aan de andere kant: onze bedrijfstak is nieuw, dus niemand weet wat hij aan het doen is.”

“Ik had nooit voor mogelijk gehouden wat we hebben bereikt als bedrijf, wat ik heb gedaan als individu. Ik probeer mensen daar altijd aan te herinneren, want de meeste mensen twijfelen aan zichzelf. Zo sprak ik net een vrouw die vertelde dat ze mijn verhaal inspirerend vond - dat je aan zichzelf twijfelt en bang bent om voor jezelf te beginnen.”


5. Erken je angsten

Ze vult aan: “Soms moet ik mezelf herinneren dat iedereen maar wat doet en bedenkt. Het is je angst die spreekt als je denkt dat je niet weet wat je aan het doen bent. Waarschijnlijk weet je het wel, je moet alleen even geen aanspraak doen op de angst in je brein. Je kunt je écht aanpassen als je vertrouwt op je intellect en mogelijkheden.”

De vraag is volgens Gelardi simpel: wil je je onzekerheid zwaarder laten wegen dan de kansen die je hebt of wat je wilt najagen? Ik laat dat gevoel niet winnen van een risico nemen of een interessant project doen.”

Al heeft ze ook nog een andere tip: “Erken het gevoel. Denk: ‘Shit, ik doe precies wat ik altijd doe: mezelf vertellen dat ik iets niet kan’. Herinner jezelf eraan wat je hebt bereikt. Negatieve emoties bestaan en hebben een doel, maar ze compleet negeren helpt niet. Erken je onzekerheden en ga verder.”

LEES OOK: Hoe twee Nederlandse 29-jarigen miljoenen omzetten en in Forbes 30 under 30 terecht kwamen

Maddie Emilie 2 credits - Riccardo Cavallari (3)