Staatsbank de Volksbank – het voormalige SNS – heeft tot grote verontwaardiging van de linkse oppositie de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs ingehuurd als adviseur voor een mogelijke beursgang.

Goldman Sachs wordt volgens PvdA-kamerlid Henk Nijboer gekenmerkt door een “cultuur van exorbitante topbeloningen, perverse prikkels en onethisch gedrag”, zegt hij tegen het Financieele Dagblad:

“Wat verwacht de Volksbank voor advies van deze zeer omstreden bank die in de eigen bedrijfscultuur en werkwijze werkelijk niets van een sociale identiteit laat zien?”

Minister Hoekstra van Financiën heeft namens de Staat de aandelen van de Volksbank in handen. Hij moet van Nijboer aan het bestuur vragen Goldman Sachs eruit te gooien zonder dat daar een riante vergoeding tegenover staat.

De PvdA wil ook weten wat de Amerikanen verdienen met hun adviezen over de voorwaarden waaronder een beursgang kan plaatsvinden. Nijboer vindt Goldman Sachs symbool staan “voor alles wat mis is met de financiële sector.”

Privatisering

Werkgroepen zijn al een aantal maanden bezig om de bank voor te bereiden op een toekomst buiten de overheid, waarbij een beursgang het meest waarschijnlijke scenario is, meldde het FD donderdagochtend. De bank onderzoekt een beursgang waarbij de macht van de aandeelhouders sterk is ingeperkt.

Een onderhandse verkoop aan strategische en financiële partijen ligt namelijk niet erg voor de hand. En SP en GroenLinks willen dat De Volksbank in staatshanden blijft, maar dat lijkt een gepasseerd station.

Lees ook op Business Insider

“De Volksbank is niet gericht op winst, maar op het behartigen van de belangen van de maatschappij”, zegt Kamerlid Bart Snels van GroenLinks tegen het FD. “Er wordt nu nagedacht over een constructie waarbij medewerkers en klanten zeggenschap krijgen binnen de bank. Heel goed. Maar dan gaat uitgerekend Goldman Sachs, hét voorbeeld van een foute bank, de Volksbank adviseren. Onbegrijpelijk.”

De voorloper van de Volksbank, SNS Reaal, werd in 2013 genationaliseerd. De Staat zal naar verwachting volgend jaar beslissen hoe en of de bank weer op eigen benen kan staan. De Volksbank zou dan in 2020 geprivatiseerd kunnen worden.