Apple, meer dan welk bedrijf dan ook, is direct verbonden aan één individu: Steve Jobs.

Jobs was zonder twijfel de drijvende kracht achter wat Apple het meest waardevolle techbedrijf ter wereld maakte.

Maar Jobs deed het niet alleen.

Hij had altijd een team van getalenteerde mensen om hem heen. Helaas zijn veel van hen vergeten – en daarom hebben we wat informatie over de eerste tien medewerkers van het bedrijf opgezocht.

Apple’s eerste CEO, Michael Scott, gaf ons wat informatie over de vroege dagen, en Steve Wozniak heeft ons geholpen met een lijst van de eerste werknemers, hoewel hij dat uit zijn hoofd deed. We hebben onze volledige lijst van een andere oud-medewerker.

De nummers die de medewerkers hebben gekregen, geven niet aan wanneer zij bij het bedrijf kwamen. Toen Scott aan de slag ging bij Apple, gaf hij de nummers om het leven van de loonafdeling makkelijker te maken.

Jay Yarow droeg bij aan een eerdere versie van dit verhaal.


10. Gary Martin was verantwoordelijk voor de boekhouding

Gary Martin

Martin dacht dat Apple een flop zou worden, maar hij voegde zich toch maar bij het bedrijf. Hij bleef bij Apple tot 1983. Daarna ging hij bij Starstruck aan de slag, een bedrijf dat zich bezighoudt met ruimtereizen. In de jaren daarna was hij financieel directeur bij een aantal bedrijven.


9. Sherry Livingston was de rechterhand van Apple's eerste CEO

Voor er computers waren, waren er papieren bestanden. Dit zijn is een oorspronkelijke Apple-map uit de vroege jaren.

Livingston was de eerste secretaresse bij Apple, en ze deed een hoop. Michael Scott, die haar aannam, zei dat ze praktisch alle regelklussen voor haar rekening nam in de beginperiode van het bedrijf.


8. Chris Espinosa werkte parttime bij Apple terwijl hij nog op school zat - en hij werkt er nog steeds!

chris-espinosa

Chris Espinosa ging op 14-jarige leeftijd aan de slag bij Apple, toen hij nog op school zat. Hij werkt nog steeds bij Apple - sterker nog, niemand werkt inmiddels zo lang bij het bedrijf als Espinosa.

Op zijn persoonlijke blog schreef hij dat hij medewerker nummer 8 werd, omdat toen CEO Michael Scott de nummers uitdeelde, hij op school bezig was. Hij kwam te laat en kreeg het verkeerde nummer. Sorry Chris!


7. Michael 'Scotty' Scott was de oorspronkelijke CEO

7-michael-scotty-scott-was-the-original-ceo

Scott vertelde ons dat hij zichzelf nummer 7 gaf als grapje. Het is een verwijzing naar James Bond - 007. Scotty, zoals hij werd genoemd, koos alle nummers voor de medewerkers en bracht het bedrijf op orde.

Hij werd aangesteld door Mike Markkula, de man die 250.000 dollar investeerde in Apple en het bedrijf hielp bij het maken van een businessplan.


6. Randy Wigginton werkte bij diverse grote techbedrijven

cimg0068

Wiggintons belangrijkste taak was om BASIC om te schrijven zodat het op de Apple II-werkte, vertelde Scott ons in een interview. BASIC is een oude programmeertaal - de kern van computers.

Later werkte hij bij onder meer eBay, Google, Chegg en Square. Niet verkeerd!


5. Rod Holt was superbelangrijk bij het ontwikkelen van de Apple II

5-rod-holt-was-super-important-in-the-development-of-the-apple-ii

Holt was een hoog aangeschreven ontwerper die in eerste instantie sceptisch was over het werken bij Apple. Maar in "Return to the Little Kingdom", vertelt hij dat Jobs hem er in heeft geluisd om de baan toch te nemen. Holt hielp bij het ontwikkelen van de stroomtoevoer van de Apple II. Na zes jaar bij Apple, werd hij naar eigen zeggen weggestuurd door het nieuwe management.


4. Bill Fernandez was de eerste medewerker na de twee Steves

Bill Fernandez Apple

Bill Fernandez ontmoette Steve Jobs voor het eerst op de Cupertino Junior High School toen Jobs een nieuwe leerling was. Fernandez was ook een buur en vriend van Steve Wozniak. Dit is hoe Fernandez het zelf verwoordt op zijn LinkedIn-profiel:

"Ik introduceerde de oprichters, Woz en Jobs. Later werd ik door hen aangenomen als Apples eerste medewerker. Had daar meerdere posities, eerst in hardware, later in software, en uiteindelijk in interfacedesign. Werkte aan de Apple-1, Apple-2, Macintosh en andere hardwareprojecten. Werkte ook aan MacOS, QuickTime, HyperCard en andere softwareprojecten.

Toen Jobs en Wozniak Apple oprichtten, namen ze Fernandez aan als de eerste medewerker. Hij bleef bij Apple tot 1993, waarna hij aan de slag ging bij Ingres, een databasebedrijf. Momenteel is hij CEO van een bedrijf genaamd Omnibiotics.


3. Mike Markkula was de 'moneyman'

mike markkula, steve jobs

Markkula was net zo belangrijk voor de ontwikkeling van Apple als de twee Steves. Hij investeerde 250.000 dollar in Apple. In ruil voor zijn investering, kreeg hij 30 procent van het bedrijf. Hij hielp ook bij het managen van het bedrijf, het ontwikkelen van een businessplan, hij nam de eerste CEO aan en drong er bij Wozniak op aan om bij Apple te komen werken (destijds dacht hij er aan om bij HP aan de slag te gaan).

Markkula was een vroege Intel-medewerker en was rond zijn dertigste miljonair toen het bedrijf naar de beurs ging. Volgens "Return to the Little Kingdom" was zijn investering in Apple minder dan 10 procent van zijn totale vermogen.

Hij bleef bij Apple tot 1997, en maakte zowel het ontslag als de terugkeer van Jobs mee. Toen Jobs terugkwam, ging Markkula weg. Sindsdien heeft hij geïnvesteerd in een aantal startups en doneerde hij geld aan de Santa Clara University.


2. Steve Jobs werd medewerker nummer 2, om hem te irriteren

Steve Jobs, Steve Wozniak

Waarom is Jobs medewerker nummer 2, en niet 1? Michael Scott zegt: "Ik gaf het niet aan Jobs omdat ik dacht dat dat too much zou zijn." Jobs werd, zoals bekend is, verdreven bij Apple en richtte zijn eigen startup NeXT op. Vervolgens keerde hij terug bij Apple (toen Apple NeXT overnam) en maakte hij het bedrijf weer succesvol. In de tussentijd gaf hij leiding aan Pixar. Steve Jobs overleed in oktober 2011.


1. Steve Wozniak was de techneut

Steve Wozniak, Steve jobs

Wozniak ging bijna niet aan de slag bij Apple. Hij had een aanbod van HP in Oregon en overwoog de baan te nemen. Hij maakte overduidelijk de goede beslissing. Jaren later is "Woz" nog steeds een bekend gezicht in Silicon Valley. Hij geeft interviews, speeches en zat zelfs in de Amerikaanse versie van "Dancing with the stars".


BONUS: Ronald Wayne verkocht zijn aandelen voor 1.700 dollar

Ronald Wayne

Ronald Wayne was een oorspronkelijke Apple-partner met Jobs en Wozniak, maar hij  besloot dat deze business niets voor hem was. Hij vertrok. Om het officieel te maken, kocht Markkula Waynes aandelen in 1977 terug voor 1.700 dollar.

In 2012 schreef Wayne een essay over waarom hij wegging bij Apple. Het was aardig goed:

"Ik vertrok niet bij Apple om een gebrek aan enthousiasme voor het concept van computerproducten. Naast mijn zorgen over de financiële risico's, vertrok ik ook omdat ik niet het idee had dat dit nieuwe bedrijf de werkomgeving zou zijn die ik voor mijzelf voor mij zag, voor de rest van mijn leven. Ik had er het volste vertrouwen in dat het succesvol zou worden, maar ik wist niet wanneer, wat ik moest opgeven om daar te komen, of hoe lang dat zou duren.

..

In tegenstelling tot wat er in de media wordt geschreven, ben ik geen miljarden dollars misgelopen. Er zit veel tijd tussen 1976 en 2012. Apple ging door een hoop moeilijke tijden heen, en velen dachten op meerdere momenten dat het bedrijf failliet zou gaan. Ik heb misschien tientallen miljoenen dollars misgelopen. En eerlijk gezegd, tussen jou en mij, was dat 'character building'."