Van de eenheid in Europa is op tolgebied weinig te merken. Elk land heeft zijn eigen beleid. Hoeveel tol ben jij straks kwijt op vakantie?

Autobahnvignet, elektronisch tolkastje, e-vignet, congestion charge, traditionele tolpoort… Op het gebied van tolheffing is Europa één grote lappendeken van verschillende systemen. Z24 zet de regelingen in enkele populaire vakantielanden op een rij.

België
Een autorit door België is geen rib uit je lijf. Met uitzondering van de Liefkenshoektunnel (ten noorden van Antwerpen, onder de Schelde) is het land tolvrij. Nog wel althans, want over pakweg drie jaar wordt waarschijnlijk een tolvignet ingevoerd.

Duitsland
Ook een reis door Duitsland is geen aanslag op je bankrekening. Op een tunnel bij Rostock in het noordoosten na wordt hier voor personenauto’s geen tol geheven.

Groot-Brittannië en Ierland
In Groot-Brittannië en Ierland zijn tolwegen evenmin ingeburgerd. Ierland kent slechts twee tolbruggen. In Engeland kom je bij enkele bruggen, tunnels en korte stukken snelweg weleens een tolpoortje tegen, maar meer dan 1 tot 2 pond per keer ben je zelden kwijt. Je moet hier veelal met contant geld betalen.

Op een doordeweekse dag met de auto door Londen rijden is daarentegen wèl een dure grap. Elke automobilist is dan 10 pond (omgerekend ruim 11 euro) 'congestion tax' verschuldigd. Wie niet betaalt, loopt het risico op een boete die kan oplopen tot 120 pond, ofwel zo'n 136 euro. Om over de hoge parkeertarieven in de City nog maar te zwijgen.

Frankrijk
In Frankrijk zijn vrijwel alle grote snelwegen voorzien van een péage. Daarnaast wordt tol geheven op sommige tunnels en bruggen. Alle tolwegen zijn in handen van private partijen. Vooraf de tolheffing van je autorit berekenen kan via deze website.

Spanje
Vergeleken met Italië zijn de toltarieven in Spanje aan de hoge kant, maar dit land beschikt wel over veel gratis 'autovias' die parallel aan de grote snelwegen liggen en vaak bijna even snel zijn.

Italië
In Italië liggen de toltarieven lager dan in Spanje en Frankrijk. Wel betaal je het nodige in tunnels en passen.

Portugal
In Portugal moet je op vrijwel elke snelweg tol betalen. De populaire A22 die de oostkant van de Algarve met de westkant verbindt, is voorlopig hiervan vrijgesteld. Het is wel de vraag hoelang nog, want volgens een lezer van Z24.nl staan de tolpoortjes er al opgesteld. Op dit moment ruziën politici over wanneer en of er tol gaat worden geheven. De enige snelweg die je nog gratis kunt doorkruisen is de A23.

Portugal gebruikt een ander systeem dan de Fransen en Spanjaarden. In plaats van tolpoortjes zijn veel snelwegen voorzien van een elektronisch tolsysteem. Dit betekent geen slagbomen, maar detectoren en camera's die je nummerplaat registreren. Deze staan in verbinding met een elektronisch kastje dat je tegen betaling van 27 euro borg kunt huren en waarop je een tegoed moet storten van minimaal 10 euro. Als je het land verlaat, krijg je de borg terug.

Scandinavië
Wie met de auto naar Zweden wil, moet 39 euro betalen om de Sontbrug over te steken. Caravanbezitters zijn 78 euro verschuldigd. Dit is enkele reis. De Zweedse hoofdstad Stockholm kent daarnaast -net als Londen- een congestion tax, maar hiervan zijn automobilisten met een buitenlands kenteken uitgesloten.

Denemarken kent behalve de Sontbrug nog een tweede tolbrug: de Grote Beltbrug tussen Fünen en Sjaellant. Hiervoor betaal je 31 euro en met caravan 47 euro. Voor deze brug kun je ook een weekendretour kopen.

In Noorwegen moet tol betaald worden om de steden Oslo, Bergen en Trondheim te bezoeken.

Oostenrijk
Op vrijwel alle snelwegen in Oostenrijk is een vignet verplicht. De prijs is afhankelijk van je verblijfsduur. Een Autobahnvignet dat tien dagen geldig is, kost 7,90 euro. Voor een kaart van twee maanden betaal je 23 euro en voor een jaarkaart 76,50 euro. Zelfs als je tweemaal per jaar naar Oostenrijk gaat (wintersport plus zomervakantie) is deze laatste kaart niet rendabel. Je kunt het vignet kopen bij grensovergangen en tankstations of vooraf in Nederland, bij de ANWB. Daarnaast kent Oostenrijk nog enkele andere tolwegen.

Zwitserland
Ook in Zwitserland is een Autobahnvignet verplicht. Deze is één kalenderjaar geldig en kost omgerekend 34 euro. Ook deze is zowel bij snelwegovergangen als bij de ANWB verkrijgbaar.

Hongarije
Hongarije werkt met een e-vignet, een virtueel vignet dat is gekoppeld aan je kenteken. Als betalingsbewijs ontvang je een bonnetje. Je kenteken wordt opgenomen in een computersysteem. Voor een vignet van vier dagen betaal je 6 euro, voor een tiendagenkaart tien euro en voor een maandkaart 16,50 euro.

Tsjechië/Slowakije
Ook Tsjechië en Slowakije kennen tolvignetten. De prijzen hiervan liggen dicht bij elkaar in de buurt. In Tsjechië kost een vignet voor tien dagen 9,90 euro en een maandkaart 13,90 euro. In Slowakije betaal je 7 euro voor een weekkaart en 14 euro voor een maandkaart.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl