Richard Thaler bracht de psychologie naar de financiële markten. Daar hebben beleggers al het nodige van geleerd.

Thaler, een Amerikaanse econoom, werd deze week beloond met de Nobelprijs voor de Economie voor zijn werk in de ‘behavioral finance’, zeg maar gedragswetenschappen in de financiële wereld. Beleggers gebruiken al veel van zijn wijsheden om hun eigen beperkingen in te tomen. Wat waren de lessen van Thaler?

De econoom bracht vooral de menselijke maat onder de aandacht op de financiële markten. Hij liet zien dat de markten niet compleet efficiënt zijn, omdat mensen nu eenmaal niet volgens de lijn van logica handelen.

Een van Thalers eerste hypotheses, zo schrijft The Wall Street Journal, komt uit de jaren 80. Toen schreef hij dat de reden dat aandelen – die in voorafgaande jaren slecht hadden gepresteerd – vervolgens weer omhoog schieten is dat mensen doorgaans de neiging hebben om overdreven te reageren op onverwacht en slecht nieuws. Dat zorgt ervoor dat de waarderingen van aandelen onzinnig worden.

Beleggers passen zich aan

Deze inzichten waren belangrijk voor beleggers, omdat ze nu beter het irrationele gedrag op de markten konden begrijpen, zegt aandelenonderzoeker Wesley Chan tegen WSJ.

De inzichten van Thaler hebben er eigenlijk een beetje voor gezorgd dat het fenomeen dat hij beschrijft steeds meer verdwenen is. Want door het inzicht in hun eigen irrationele gedrag, passen beleggers zich steeds meer aan. Daardoor gebeurt het steeds minder vaak dat beleggers irrationeel en overdreven reageren.

Beroemd door rolletje in Hollywood-film

Thaler vergaarde overigens de nodige beroemdheid door een kort optreden in de film The Big Short, het verhaal over een paar handelaren die veel geld verdienden aan de financiële crisis van tien jaar geleden. Samen met popster Selena Gomez legde hij uit waarom mensen vaak verkeerde beslissingen nemen als ze zich door emotie laten drijven. Bekijk hier een stuk van het fragment.

Lees ook: De grootste oliehandelaar ter wereld twijfelt over de toekomst van het zwarte goud