Superbelegger Warren Buffett doneert het vermogen dat hij heeft opgebouwd in zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway systematisch aan goede doelen.

Toch zorgt de aanwas van zijn resterende vermogen ervoor dat Buffett extreem rijk blijft.

Beursexpert Hendrik Oude Nijhuis benoemt de 3 belangrijkste ingrediënten van het succes van Buffett.

ANALYSE – Afgelopen week liet topbelegger Warren Buffett het volgende weten over zijn miljardendonaties aan goede doelen, waaronder de Bill & Melinda Gates Foundation.

“Vandaag markeert voor mij een mijlpaal. In juni 2006 heb ik beloofd al mijn aandelen Berkshire Hathaway – goed voor meer dan 99 procent van mijn vermogen – aan goede doelen geven. Met een nieuwe gift van 4,1 miljard dollar ben ik halverwege. In juni 2006 bezat ik 474.998 ‘A’-aandelen, en op dit moment heb ik er nog 238.624. Deze aandelen blijven allemaal bestemd voor filantropie.”

Berkshire Hathaway is het beleggingsvehikel van Buffett waarmee hij is uitgegroeid tot één van de meest succesvolle beleggers ter wereld. Buffett doet schenkingen in de vorm van donaties van aandelen Berkshire.

Op 1 juni 2006 bedroeg de koers van Berkshire Hathaway ‘A’-aandelen* 92.340 dollar. De 474.998 aandelen die Buffett toen in bezit had, waren op dat moment bijna 44 miljard dollar waard.

Afgelopen vrijdag, aan het einde van de beursdag, bedroeg de koers van de ‘A’-aandelen 419.314 dollar. De 238.624 ‘A’-aandelen die Buffett nog bezit, zijn daarmee goed voor een waarde van 100 miljard dollar.

Sinds 2006 heeft Buffett de helft van zijn aandelen weggegeven, maar toch is zijn vermogen ruimschoots verdubbeld. Als Buffett geen aandelen aan goede doelen had weggegeven, dan zouden zijn oorspronkelijke 474.998 aandelen vandaag de dag goed zijn voor een vermogen van maar liefst 199 miljard dollar. Daarmee zou Buffett op gelijke voet staan met Amazon-oprichter Jeff Bezos, rijkste persoon op aarde volgens de miljardairsindex van persbureau Bloomberg.

Een unieke prestatie voor iemand die begonnen is als krantenjongen en die zelf nooit een geweldige uitvinding heeft gedaan of zelfs maar een bedrijf heeft opgericht.

Het succes van Warren Buffett

Hoe Buffett dit voor elkaar gekregen heeft? Door te profiteren van het uiterst krachtige effect van exponentiële groei op basis van drie ingrediënten:

  • een stevig startkapitaal (verdiend met zijn toenmalige investeringsfonds),
  • een uitstekend beursrendement (gemiddeld 20 procent per jaar sinds 1965)
  • Een extreem lange beleggingshorizon (Buffett is inmiddels 90 jaar).

De combinatie van deze drie ingrediënten verklaart hoe Buffett zo rijk kon worden. En het zijn tevens ingrediënten die iedereen – zeker de laatste twee – kan benutten om zelf vermogen op te bouwen en bijvoorbeeld het moment van financiële onafhankelijkheid dichterbij te halen.

Hendrik Oude Nijhuis is medeoprichter van beleggingsfonds ValueMachinesFund en heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar. De auteur bezit aandelen Berkshire Hathaway.