Voor zogenoemde waardebeleggers is het een jaarlijks terugkerend ritueel: de aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway in Omaha, de thuisstad van de Amerikaanse staat Nebraska van beleggingslegende Warren Buffett.

Tijdens de feestelijke bijeenkomst stellen Buffett-fans tal van vragen aan de over uiteenlopende onderwerpen. Zo vroeg één van de aanwezigen dit weekend wat Buffett vond van een opmerking van techmiljardair Elon Musk tijdens een toelichting op de cijfers diens automaker Tesla eerder deze week.

Musk ging in op één van de belangrijkste beleggingsprincipes van Buffett. Als belegger zoekt Buffett graag bedrijven met een competitief voordeel dat anderen heel lastig kunnen kopiëren, zoals unieke productkenmerken of een moeilijk na te bootsen kostenvoordeel. Dat is een garantie voor voorspelbare, hoge jaarlijkse inkomsten.

Buffett spreekt in dit verband van ‘moat’, wat letterlijk ‘slotgracht’ betekent. Dus een verdedigingslinie die het heel lastig maakt om een kasteel te veroveren en gezien kan worden als een toetredingsbarrière voor anderen.

“Om te beginnen denk ik dat ‘moats’ er niet meer toe doen”, zei Musk eerder deze week tegen financiële analisten. “Ze vormen wel een soort grappige verdediging. Maar als je enige verdediging tegen een vijandig leger de ‘slotgracht’ is, hou je het niet lang uit. Waar het om draait is het tempo van innovatie. Dat is bepalend voor je concurrentiekracht.”

Buffett was niet erg onder de indruk, zo bleek afgelopen zaterdag. "Als je zorgt dat je tegen lage kosten kunt produceren, is dat een ongelofelijk belangrijk competitief voordeel", zei Buffett over de opmerking van Musk. Waarbij hij erkende dat Musk in sommige industrieën mogelijk voor opschudding gaat zorgen.

"Ik denk niet dat Elon gaat proberen het tegen ons op te nemen bij het produceren van snoepgoed", grapte Buffett. De baas van Berkshire chief wees ook op zijn investeringen in schadeverzekeraar Geico. Buffett stelde dat technologische vooruitgang bij de verzekeraar niet had gezorgd voor significant lagere kosten.

Of Musk dat nu leuk vindt of niet, het lijkt erop dat Buffett aan zijn eigen principes vasthoudt.