Berkshire Hathaway heeft bankaandelen in de verkoop gedaan.

Het investeringsvehikel van superbelegger Warren Buffett stapte helemaal uit Goldman Sachs en bracht zijn belang in JPMorgan en Wells Fargo flink terug.

Buffett kocht voor 564 miljoen dollar aan aandelen in goudproducent Barrick Gold.

De investering in goud is opvallend, omdat Buffett lange tijd heeft geroepen dat er betere investeringen voorhanden zijn.

Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett, heeft al zijn aandelen in financieel fonds Goldman Sachs verkocht.

Ook belangen in banken als Wells Fargo en JPMorgan zijn flink teruggebracht, zo bleek uit documenten over het tweede kwartaal die vrijdag nabeurs zijn gepubliceerd.

Buffett schudt wel vaker zijn aandelenportefeuille op. Zo deed de beleggers eerder dit jaar al zijn aandelen in vier grote luchtvaartmaatschappijen van de hand.

Lees ook op Business Insider

Het belang in JPMorgan werd nu met 62 procent teruggebracht. Zijn aandeel in Wells Fargo werd met ruim een kwart verlaagd. De afgelopen tijd was al bekend dat Buffett zijn belang in Goldman Sachs stapsgewijs aan het verkleinen was.

Berkshire verkocht in het tweede kwartaal ook zijn aandelen in olieproducent Occidental Petroleum.

Buffett koopt aandelen in goudproducent Barrick Gold

Tegenover de verkoop van de bankaandelen, stond de aankoop van aandelen van goudproducent Barrick Gold. Aan het einde van het tweede kwartaal had Buffett een belang in het bedrijf van 564 miljoen dollar.

Het aandeel Barrick Gold is 45 procent in waarde gestegen ten opzichte van het begin van dit jaar. De goudproducent profiteert van de gestegen goudprijs. Die piekte eind juli tot boven de 2000 dollar per troy ounce (31,1 gram), een record.

Lees meer: Waarom beleggers momenteel dol zijn op goud

Buffetts investering in goud is enigszins opvallend, omdat hij lang heeft geroepen geen fan te zijn van het edelmetaal. Vorig jaar nog zei hij dat er betere investeringen voorhanden zijn. Goud levert volgens hem op de lange termijn minder rendement op dan aandelen.

Belangrijke kanttekening is dat Buffett geen geld steekt in het edelmetaal zelf, maar in een producent. Buffett staat erom bekend dat hij tuk is op solide bedrijven die tijdelijk laag gewaardeerd zijn op de beurs.

Buffett heeft nog steeds geen opvolger aangewezen

De inmiddels 89-jarige Buffett is met een vermogen van zo’n 80 miljard dollar een van de rijkste mensen op aarde, en dat vermogen zit voornamelijk in aandelen Berkshire Hathaway.

Wie Buffett en zijn 96-jarige zakenpartner Charlie Munger zullen opvolgen is officieel nog altijd niet bekend. Wel hintte Buffett eerder op de namen Ajit Jain en Greg Able. Zij staan aan het hoofd van respectievelijk de verzekeringstak en de niet-verzekeringsactiviteiten.

Berkshire Hathaway kwam in de jaren zestig in handen van Buffett. Die maakte van de toenmalige textielfabrikant een groot zakenimperium.

Het bedrijf is tegenwoordig een conglomeraat met belangen in meer dan negentig ondernemingen. Berkshire Hathaway zit bijvoorbeeld in American Express, Bank of America en Coca-Cola.

Afgelopen jaar was het bedrijf goed voor een recordwinst van meer dan 81 miljard dollar, bijna twee keer zoveel als een jaar eerder.

LEES OOK: Waarom je niet moet luisteren naar superbeleggers zoals Warren Buffett – ze vertellen nooit het hele verhaal