• Het vinden van goed personeel dat een bedrijf kan helpen groeien, is enorm lastig op dit moment. Zeker in de IT-sector.
  • Bedrijven concurreren elkaar de tent uit voor de beste mensen. Dit doen ze met hoge lonen, bonussen en zelfs extra’s als masseurs op de werkplek.
  • Volgens topman Chris Obdam van softwareplatform Betty Blocks kunnen bedrijven ook stappen zetten, als ze beter intern kijken naar onbenut talent en het gebruik van de juiste tools om dat vrij te maken.

De War for Talent is op dit moment in volle gang, waarbij zeker in de IT-sector een felle strijd gaande is om softwareprogrammeurs en ander techtalent.

Het is zelden zo lastig geweest om personeel te vinden dat een bedrijf naar nieuwe hoogten kan stuwen. Sterker nog, het is op dit moment heel moeilijk om überhaupt goed personeel te werven, gelet op de lage werkloosheid en specifieke krapte in bepaalde sectoren.

De komende jaren lijkt de strijd om talent een belangrijk thema te blijven. De vraag naar hoog gekwalificeerde werknemers neemt toe, maar het aanbod groeit niet per se evenredig mee. Bedrijven doen steeds meer om mensen aan te trekken. Van gratis massages op kantoor tot een exorbitant loon met allerlei bonussen.

En dat is volgens Chris Obdam, CEO van softwarebedrijf Betty Blocks, niet nodig. “Gelukkig ben ik geen doemdenker”, vertelt hij aan Business Insider. “We zien de war for talent niet als een onoverkomelijk probleem; we denken dat het op te lossen is als je er anders naar kijkt.”

Betty Blocks is een “low-code platform voor business users”, zoals de CEO het zelf zegt. Dat betekent eigenlijk dat het bedrijf een softwareplatform aanbiedt waarin vrijwel iedereen - dus niet alleen speciaal opgeleide IT-ers en softwareprogrammeurs - een eigen applicatie kan bouwen met als doel om bedrijfsprocessen te versimpelen of te automatiseren.

Bij het Alkmaarse bedrijf zien ze de War for Talent als een belangrijke stap in de goede richting. Waarom? Omdat het bedrijven de aanzet om toch eens te kijken naar de innovaties die de bedrijfsvoering kunnen optimaliseren. Daarmee zou je in theorie meer kunnen doen met minder mensen. “Al is dat niet direct ons doel”, grapt Obdam.

Bedrijfsvoering efficiënter maken met apps, zodat je personeel vrijspeelt

“We zijn goed in het mobiliseren en verschuiven van bestaand personeel. Daarmee bedoel ik te zeggen dat we het mogelijk maken om bestaande medewerkers bijvoorbeeld in te zetten voor het ontwikkelen van apps,” legt Obdam uit. “Denk maar eens aan iemand die al jaren op accounting zit en wel eens wat anders wil doen. Zo iemand zou misschien wel apps kunnen gaan ontwikkelen waarmee hij zijn oude baan voor een groot deel automatiseert.”

Met het maken van eigen apps los je niet alleen interne problemen in de bedrijfsvoering op, maar kan je ook meerdere processen stroomlijnen. Dat bespaart tijd, kosten en mogelijk de inzet van personeel dat zodoende weer ergens anders benut kan worden.

Obdam haalt een voorbeeld aan van een groot merk in energiedranken dat klant is bij Betty Blocks. Bij dat internationale bedrijf werken ze met veel licentierechten over de hele wereld. Het bijhouden hiervan ging tot voor kort nog met de hand in een gedeeld excelbestand.

“Je kunt je wel bedenken dat het werken met zo'n spreadsheet best wat problemen opleverde van verkeerd ingevoerde data, vastlopers en corrupte bestanden, het kostte velen uren om het werkend en up-to-date te houden,” legt Obdam uit. “Op dit moment hebben de mensen van de juridische afdeling bijna er geen omkijken meer naar, want ze hebben er intern een app gemaakt die het gebruik van merkrechten automatisch in de gaten houdt. Het scheelt ze niet alleen een hoop gedoe, maar ook tijd.”

Gebrek aan tijd om innovaties door te voeren

Maar die tijd is er in eerste instantie misschien niet. Als je als bedrijf het aantal werknemers niet kunt uitbreiden door gebrek aan talent, zou dat betekenen dat de huidige werknemers tot hun nek in het werk zitten. Ze hebben dus geen tijd om te leren werken met een nieuw systeem.

“Je kent die comic wel van die man die een kruiwagen met een vierkant wiel probeert voort te duwen, toch? Hij doet dat terwijl iemand die een rond wiel heeft - de innovatie - beweert dat het makkelijker kan. De man reageert dat hij geen tijd heeft, want hij heeft het te druk met het duwen van de kruiwagen. Zo zit het nog steeds bij veel bedrijven”, vertelt Obdam.

“Er wordt veel gepraat over innovatie en hoe belangrijk het is, maar al die goeie ideeën liggen vervolgens te verstoffen op de plank omdat er geen tijd is voor de implementatie ervan.”

Bedrijven moeten dus anders naar hun problemen gaan kijken. Er moet tijd vrij gemaakt worden voor innovatie. Obdam: “Kijk maar naar een bedrijf als BAE Systems, een bedrijf met duizenden werknemers. Het heeft als motto ‘iedereen elke dag een beetje beter’. Er wordt actief gewerkt aan innovatie en er wordt tijd voor vrijgemaakt. Daardoor kan het zich blijven ontwikkelen en blijven de mensen uitgedaagd in hun functies.”

Talent dat je al hebt beter benutten

Zorgen voor uitdagend werk is een belangrijk aspect van de War for Talent dat vaak wordt gemist. Uit onderzoek van Gallup blijkt dat maar 20 procent van de werkende bevolking voldoening haalt uit zijn werk. Dat cijfer is sinds het uitbreken van de coronapandemie alleen maar aan het dalen. Daar tegenover staat dat stress een steeds grotere factor wordt bij werknemers.

Je zou dus kunnen denken dat bedrijven niet per se buiten de deur hoeven te kijken voor nieuw talent, als ze binnenhuis mogelijk ook onbenut talent hebben zitten. Ze moeten dit alleen uit de werknemers zie te halen.

Dat kan op veel manieren, maar ook hierbij komt naar boven dat het optimaliseren van de workflow en daarmee het verwijderen van saaie en eentonige administratieve taken een stap in de goede richting is. Dit gecombineerd met een visie op innovatie kan de vonk binnen de werknemer weer aanwakkeren tot een vlam.

Door het in beweging brengen van werknemers, kunnen deze zich ontwikkelen. “Neem gebruikers van ons platform als voorbeeld. Ze krijgen in het begin een nieuwe uitdaging waar ze heel veel mee kunnen bereiken,” vertelt Obdam. “En als iemand twee jaar bezig is met het ontwikkelen van apps in Betty Blocks, dan is het heel goed mogelijk dat er interesse ontstaat in de meer ‘ouderwetse’ manier van software-ontwikkeling wat dan weer een vervolgstap kan worden in de algehele ontwikkeling van de werknemer.”

Toch geeft ook Obdam toe dat het er soms gewoon nieuw personeel nodig is en dat het vinden van hiervan lastig is. Ook voor zijn bedrijf. Zeker als het gaat om goede softwareprogrammeurs. “Het is een mondiaal probleem. Het lijkt goed dat je werknemers overal ter wereld vandaan kunt halen, maar het betekent ook meer concurrentie van bedrijven uit bijvoorbeeld Silicon Valley waar de lonen gigantisch hoog liggen.”

De War for Talent gaat voorlopig nog wel even door, maar de visie van Obdam geeft aan dat bepaalde bedrijven zich misschien niet hoeven te mengen in die oorlog, omdat de oplossing binnen de eigen muren ligt.

[activecampaign form=30]

LEES OOK: Alkmaars softwarebedrijf Betty Blocks haalt €28 miljoen groeigeld op – en ziet sterke groei van applicaties die bedrijven zelf kunnen maken zonder kennis van programmeren