Beleggers konden woensdag even op adem komen na de slechtste kerstavond ooit voor de Dow-Jonesindex. De aandelenbeurzen in New York sloten met opmerkelijk sterke winsten, terwijl ook de olieprijzen buitengewoon hard stegen.

Handelaren gingen op jacht naar koopjes na de zware koersverliezen van de afgelopen tijden en er kwamen goede cijfers over de Amerikaanse consumentenuitgaven voor de feestdagenperiode. Het zijn de sterkste koersstijgingen op Wall Street sinds drie jaar.

De Dow-Jonesindex eindigde 5 procent hoger op 22.878,45 punten. De brede S&P 500 klom 5 procent tot 2467,70 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq steeg 5,8 procent tot 6554,35 punten. Dinsdag bleef de markt dicht voor kerst.

Beleggers kauwden nog altijd op de gedeeltelijke shutdown van de Amerikaanse overheid. Die is veroorzaakt door onenigheid over een nieuw budget. President Donald Trump houdt vol dat daar geld voor de bouw van een muur aan de Amerikaans-Mexicaanse grens in moet worden opgenomen. Democratische politici zijn het daar niet mee eens.

Sinds vrijdag zijn bepaalde overheidsdiensten stilgelegd, omdat er geen overeenstemming is over de nieuwe staatsbegroting. Honderdduizenden ambtenaren zijn naar huis gestuurd en krijgen geen salaris. Dat komt op een moment dat veel nervositeit heerst op de financiële markten.

Verder bleef ook de aanhoudende kritiek van Trump op de Federal Reserve en Fed-voorzitter Jerome Powell boven de markt hangen. Trump heeft inmiddels ook zijn vertrouwen uitgesproken in de centrale bank en Powell, maar blijft kritisch op het beleid van renteverhogingen. De Fed verhoogde vorige week de rente voor de vierde keer dit jaar.

Trump zou vorige week nog met het idee hebben gespeeld om Powell te ontslaan, al werd dat bericht door het Witte Huis ontkend.

Amerikanen spenderen fors aan feestdagen

Maar woensdag heerste er weer enig optimisme op Wall Street. Winkelbedrijven profiteerden van sterke verkoopcijfers over de feestdagen. Amerikanen hebben dit jaar flink de portemonnee getrokken voor het feestdagenseizoen. De winkelbestedingen bedroegen meer dan 850 miljard dollar, het hoogste niveau in zes jaar. Dat meldde creditcardmaatschappij Mastercard die de uitgaven volgt.

Daarmee gingen de bestedingen in de periode tussen 1 november en 24 december met ruim 5 procent omhoog vergeleken met 2017. De onlineverkoop nam met meer dan 19 procent toe. Zo meldde internetverkoper Amazon records. De webwinkel claimde nog nooit zo veel artikelen te hebben verkocht. Onder meer de vraag naar de Echo-apparaten waarmee gebruik gemaakt kan worden van Amazon's slimme assistent Alexa, trok aan. Ook werden tientallen miljoenen mensen lid van abonneedienst Amazon Prime.

Maar ook bij veel gewone winkels kwamen meer klanten over de vloer, bijvoorbeeld om kleding en meubilair te kopen. Kenners wijzen op het hoge consumentenvertrouwen dankzij de sterke economie in de Verenigde Staten, waardoor mensen bereid zijn meer uit te geven.

Op de aandelenbeurzen noteerden Walmart, Macy's, Nordstrom en Kohl's tot 10,3 procent in de plus. Amazon klom 9,5 procent.

Olieprijzen tonen herstel

De olieprijzen lieten uitzonderlijke bewegingen zien. Brentolie bereikte eerder op de dag nog voor het eerst in bijna anderhalf jaar minder dan 50 dollar, maar later veerde de prijs zeer sterk op. Brent werd ruim 9 procent duurder op 55,17 dollar per vat. Amerikaanse olie ging meer dan 10 procent omhoog tot 46,86 dollar. Olieconcerns ExxonMobil, Chevron en ConocoPhillips stegen tot bijna 8 procent.

De oliemarkt trekt zich op aan het voorzichtige herstel op Wall Street en speculaties dat oliekartel OPEC en zijn bondgenoten opnieuw kunnen ingrijpen om de prijzen op te krikken.

De afgelopen tijd zijn de olieprijzen sterk gedaald, door zorgen over de afzwakkende wereldeconomie en twijfels of de productieverlaging van de OPEC en zijn bondgenoten wel voldoende zal zijn om het overaanbod op de markt terug te dringen. De OPEC zou nu extra ingrepen overwegen om de markt beter in balans te brengen.

Ook stevig herstel voor Nikkei

De aandelenbeurs in Japan liet donderdag eveneens een stevig herstel zien. Beleggers trokken zich op aan de spectaculaire heropleving op Wall Street. De toonaangevende Nikkei-index in Tokio dikte 3,9 procent aan en eindigde op 20.077,62 punten.

Japanse oliebedrijven zaten in de lift na het uitzonderlijke herstel van de olieprijzen, die een dag eerder rond 10 procent stegen. Inpex kreeg er ruim 4 procent bij en Japan Petroleum Exploration steeg 6,1 procent. IT-bedrijf Cybozu maakte een koerssprong van 11,1 procent na een verhoging van de winstverwachting.

Op de andere beurzen in het Verre Oosten bleven de koersuitslagen wat beperkter. In Hongkong, waar beleggers terugkeerden na de kerstdagen, noteerde de Hang Seng-index 0,4 procent lager. In Sydney, waar de beurs dinsdag en woensdag ook gesloten was vanwege Kerstmis, eindigde de All Ordinaries met een winst van 1,9 procent. De beurs in Shanghai, die tijdens Kerstmis wel open was, daalde 0,1 procent en de Kospi in Seoul zakte 0,2 procent.