De belangrijkste vraag die beursexperts momenteel bezig houdt, betreft de ernst van de marktcorrectie die sinds een week gaande is. Een beperkte terugslag van aandelenmarkten, waarna het weer verder omhoog kan? Of het begin van een periode van aanhoudend dalende koersen?

Bij de klappen die beurzen wereldwijd begin deze week kregen, werd nog gerefereerd aan op hol geslagen computers. Maar dat argument houdt niet echt meer stand.

Lees meer hier over de fundamentele zorgen over stijgende rentes die een rol spelen bij de beurscorrectie »

De dreun die Wall Street donderdag te verwerken kreeg voelt anders dan die van begin deze week, zegt Michael Antonelli van handelshuis Baird tegen Business Insider in de Verenigde Staten. “De uitverkoop begint meer ‘echt’ aan te voelen. (…) Dit keer ging het om bewuste verkopen van handelaren van vlees en bloed. Er wordt veel gesproken over het afbouwen van schuldposities en verminderen van risico’s. Maar dit is gewoon een ouderwetse uitverkoop gedreven door toenemende onzekerheid.”

Dow Jones verlies ruim 4%

De Amerikaanse aandelenmarkten zijn donderdag voor de tweede keer deze week met stevige verliezen gesloten. Een reeks sterker dan verwachte resultaten van grote bedrijven kon de nervositeit bij beleggers over oplopende rentes niet wegnemen. Twitter viel in positieve zin op na verrassend sterke kwartaalcijfers.

Na een aarzelend begin liepen gaandeweg de verliezen op, met bovendien nog een scherpe daling tegen het einde van de handel. De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk 4,2 procent lager op 23.860,46 punten. De bredere S&P 500 zakte 3,8 procent tot 2581,00 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq verloor 3,9 procent en eindigde op 6777,16 punten.

Twitter onttrok zich wel aan de hernieuwde malaise op Wall Street. Het technologiebedrijf verraste vriend en vijand door voor het eerst in zijn bijna twaalfjarige geschiedenis een echte kwartaalwinst te rapporteren, bij een omzet die voor het eerst in een jaar tijd groeide. Adverteerders waren bereid meer geld op tafel te leggen, mede dankzij verbeteringen aan de app van de berichtendienst. Het aandeel schoot 12 procent omhoog.

Tesla stelde daarentegen teleur met zijn resultaten. Die werden ontsierd door hoge kosten die de fabrikant van elektrische auto's moest maken om de productie van zijn relatief goedkope Model 3 op stoom te krijgen. Daardoor zette het bedrijf zijn grootste kwartaalverlies ooit in de boeken. Het aandeel daalde 8,6 procent.

Azië volgt Wall Street: Nikkei verlies 2%

De meeste beursgraadmeters in het Verre Oosten gingen vrijdag hard onderuit, na de zware verliezen op Wall Street. De stijgende rentes op de obligatiemarkten zorgden opnieuw voor nervositeit. Beleggers hielden daarnaast de blik gericht op Washington, waar nog geen akkoord is bereikt over een nieuwe begroting. Formeel gaat daarmee een nieuwe 'shutdown' van de Amerikaanse overheidsdiensten in.

De toonaangevende Nikkei in Tokio ging 2,3 procent lager het weekeinde in op 21.382,62 punten. De Japanse hoofdindex zag deze week ruim 8 procent aan waarde verdampen. De Nikkei staat daarmee zo'n 12 procent onder de hoogste koers in de afgelopen 52 weken. Alle sectoren stonden in het rood. De oliesector behoorde tot de sterkste dalers door de aanhoudende daling van de olieprijs.

AEX redelijk stabiel

De AEX-index noteerde vrijdag enige minuten na de openingsbel 0,3 procent in de min op 524,31 punten. De hoofdindex daalde een dag eerder al 1,9 procent. De MidKap verloor 0,2 procent tot 796,69 punten. De beurzen in Parijs en Londen zakten tot 0,4 procent, Frankfurt speelde 0,1 procent kwijt.

Flow Traders maakte een koerssprong van ruim 18 procent in de MidKap. De beursintermediair zag de handelsinkomsten in het relatief rustige beursjaar 2017 met een derde afnemen. Het bedrijf vaart echter wel bij de wilde koersbewegingen op de financiële markten van de afgelopen dagen en verdiende sinds begin dit jaar al meer dan de recordinkomsten in het derde kwartaal van 2015.

De euro was 1,2250 dollar waard, net zoveel als bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie daalde 2,2 procent tot 60,43 dollar. Brentolie werd 1,9 procent goedkoper en kostte 64,24 dollar per vat.