Op Wall Street zijn aandelenmarkten maandag fors lager geopend, nadat afgelopen week op donderdag en vrijdag al zware verliezen werden geleden.

De Dow Jones-index sloot met een verlies van 2,8 procent op 30.517 punten, de S&P 500 verloor 3,9 procent op 3.749,6 punten en de technologie gerelateerde Nasdaq-index zakte bijna 5 procent tot 10.809 punten.

Beleggers zijn geschokt door de aanhoudend hoge inflatie in de Verenigde Staten. Deze week komt het beleidscomité van Amerikaanse centrale bank weer bijeen en de verwachting is dat de Federal Reserve harder moet ingrijpen met renteverhogingen om de hoge inflatie te beteugelen.

Vrijdag bleek dat de gemiddelde prijsstijging in de VS in mei op 8,6 procent is uitgekomen en dat is hoger dan economen hadden verwacht. Als de Federal Reserve niet ingrijpt en de inflatie op z’n beloop laat, tast de koopkracht van de dollar steeds meer aan.

Financiële analisten hebben daarom hun prognoses voor het tempo van de renteverhogingen door de Federal Reserve snel verhoogd. Zo verwachten analisten van Goldman Sachs dat de centrale bank de rente aanstaande woensdag, in september en in november telkens met 0,5 procentpunt verhoogd. Daarna zouden nog twee verhogingen van elk 0,25 procentpunt volgen. In dit scenario zijn de beleidsrente begin volgend jaar richting de 3 procent gaan.

Op kapitaalmarkten namen beleggers al een voorschot op dit scenario en schoten rentes maandag omhoog. De rente op de 2-jarige Amerikaanse staatslening bereikte het niveau van 3,2 procent, terwijl de rente voor de 10-jarige Amerikaanse staatslening naar 3,25 procent steeg.

Opvallend hierbij is de de 2-jarige rente inmiddels bijna even hoog is als de 10-jaarsrente in de VS, aangezien obligatieleningen met een langere looptijd doorgaans hogere rentes kennen. Op het moment dat kortlopende rentes hoger worden dan langlopende rentes spreken economen van een 'omgekeerde rentecurve' en dit wordt vaak als een voorbode van een recessie gezien.

Sommige analisten geloven echter nog steeds dat de Federal Reserve de rente kan verhogen om te inflatie te beteugelen, zonder een recessie te veroorzaken. "We verwachten een vertraging van de groei maar geen significante afkoeling", gaf beursstrateeg Mark Haefele van UBS Global Wealh Management maandag aan.

LEES OOK: Beurs en centrale bankiers wéér verrast door de hardnekkigheid van de inflatie: komende week wordt het spannend