ANALYSE – Waarschijnlijk wordt dit jaar een recordbedrag gespendeerd aan de inkoop van eigen aandelen door beursgenoteerde bedrijven.

Analisten van zakenbank Goldman Sachs denken dat de bedrijven in de S&P 500-index daar dit jaar 650 miljard dollar zullen besteden aan het terugkopen van eigen aandelen. Het vorige record stamt uit 2007 toen door de S&P 500-bedrijven een bedrag van 589 miljard dollar aan inkoop van eigen aandelen is besteed.

Deel deze 650 miljard dollar door de waarde van alle bedrijven in de S&P 500 (te weten 23.000 miljard dollar) en aandeleninkoop blijkt goed te zijn voor zo’n 3 procent daarvan. Tel het dividendrendement van 1,9 procent daar nog bij op en aandeelhouders krijgen opgeteld ongeveer 5 procent uitgekeerd.

Zelfs al loopt de rente verder op, dan nog steekt deze 5 procent vrij aantrekkelijk af bij het rendement dat alternatieven opleveren. Deze zienswijze – en het vooruitzicht van hogere winsten en dividenden – verklaart de voorkeur die topbelegger Warren Buffett momenteel heeft voor aandelen: “Moet gekozen worden tussen langlopende obligaties en aandelen dan zou ik ogenblikkelijk voor aandelen kiezen”, aldus Buffett eerder dit jaar.

Inkoop eigen aandelen niet altijd gunstig

Voor beleggers die van plan zijn aandelen te verkopen is aandeleninkoop vaak gunstig, omdat extra vraag naar aandelen vanuit de beursgenoteerde onderneming de prijs ervan op korte termijn dikwijls stuwt. Ook de winst per aandeel – een maatstaf waar veel beleggers naar kijken – stijgt veelal door inkoop van eigen aandelen doordat de winst over minder aandelen verdeeld hoeft te worden.

Of aandeleninkoop ook in het belang is van op lange termijn gerichte aandeelhouders, hangt vooral af van de waardering. Enkel wanneer sprake is van onderwaardering is inkoop van eigen aandelen interessant. In dat geval geldt namelijk dat de intrinsieke waarde van de resterende aandelen stijgt wat deze aandelen des te aantrekkelijker maakt.

Buffett blij met Apple

Een bedrijf dat veel eigen aandelen inkoopt is Apple. De iPhone-fabrikant kondigde onlangs een nieuw inkoopprogramma aan, ter waarde van 100 miljard dollar. Overigens beknibbelt Apple ook zeker niet op investeringen in het bedrijf zelf, iets wat bij grootschalige aandeleninkoop soms een punt van kritiek is.

Mijn verwachting is dat Apple de komende jaren zo’n 80 miljard dollar per jaar aan aandeleninkoop zal besteden. Apple maakt tegenwoordig circa 60 miljard dollar winst per jaar. Bovendien wil het bedrijf de netto cashreserve van 145 miljard dollar op termijn reduceren tot nul.

Binnen de beleggingsportefeuille van Buffetts investeringsvehikel Berkshire Hathaway vormt Apple met afstand de grootste positie. Deze positie heeft momenteel een waarde van maar liefst 45 miljard dollar.

De inkoop van eigen aandelen vormt een belangrijke reden waarom Buffett zo enthousiast is over Apple.

Hendrik Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.