Een douchekop die eruit ziet als een ruimteschip uit Star Trek en 70 procent minder water gebruikt tijdens een douchebeurt. De Nebia kost 299 dollar, maar dan heb je ook wat. Tim Cook zag wel iets in de start-up.

Start-up Nebia onderneemt een soort omgekeerde Ice Bucket Challenge. Hoe zorg je dat mensen zo min mogelijk water verbruiken tijdens het douchen?

Oprichter Philip Winter zegt tegen VentureBeat dat er al honderd jaar niets wezenlijks is veranderd aan het ontwerp van de douchekop. Terwijl er in de industrie en de ruimtevaart wel allerlei zeer geavanceerde vernevelaars gebruikt worden. Winters team wilde die technologie toepasbaar maken in huis.

Airbnb-winst wegdouchen

Winter kwam op het idee samen met een andere medeoprichter, die een sportschool uitbaat. En daar wordt wat afgedoucht: reden om een besparende douchekop te ontwikkelen. Hoewel de Nebia níet met een app is te besturen, staat het thema water besparen in Silicon Valley toch volop in de belangstelling.

De staat Californië maakt ernstige droogte mee, en er is een grote druk op particulieren om minder water te gebruiken. Bovendien zijn via apps als Airbnb duizenden mensen opeens een soort van hoteluitbaters geworden in hun eigen huis. Hoe voorkom je dat je Airbnb-gasten je winst wegdouchen als je er niet bent? Een hippe douchekop dus.

Cook gaf feedback

Nebia trok een bont gezelschap durfinvesteerders aan, onder wie niemand minder dan Apple-topman Tim Cook. "Verbluffend", omschrijft Winter het gevoel om Cook als durfinvesteerder te hebben. "Hij is ongelooflijk attent en hij is ons ongelooflijk behulpzaam geweest." Volgens Winter heeft Cook, "een milieubeschermer in hart en nieren", "heel veel feedback" gegeven.

OK, maar hoe werkt het? De Nebia is eigenlijk een soort supervernevelaar. Water wordt in minuscule druppeltjes verspreid, over tien keer de oppervlakte van een normale douche (zegt het bedrijf). Daardoor wordt je huid beter doordrenkt, terwijl je minder water gebruikt. De aanschafprijs van 299 dollar verdien je in de Verenigde Staten in twee jaar terug, zeggen de makers.

Ondanks de ondersteuning van durfinvesteerders wil Nebia nog eens 100.000 dollar ophalen op Kickstarter. De makers hebben de gouverneur van Californië alvast uitgedaagd om er eentje in zijn badkamer te hangen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl