Russische mannen worden de komende decennia ouder, en dat is voornamelijk te danken aan de gestegen bierconsumptie.

Russen drinken per jaar gemiddeld 15,1 liter pure alcohol en behoren daarmee tot de strafste drinkers ter wereld. Volgens Brits onderzoek overlijdt een kwart van de Russische mannen voor zijn zijn 55-ste verjaardag. Leverziekten, alcoholvergiftigingen maar ook verkeersongelukken en vechtpartijen door alcoholgebruik spelen daarbij een hoofdrol.

Russische mannen hebben vanwege hun overmatig drankgebruik een gemiddelde levensverwachting van 65 jaar, tegen meer dan 76 jaar voor Russische vrouwen.

Hoewel het verschil in levensverwachting met meer dan 11 jaar nog altijd fors is, is het stukken beter gesteld met de Rus dan begin jaren negentig toen de gemiddelde Russische man slechts 57 jaar oud werd. (Zie de grafiek hieronder; klik voor uitvergroting.)

BRON: Demoscope.ru / wikipedia.org

BRON: Demoscope.ru / wikipedia.org

De belangrijkste oorzaak van de gestegen levensverwachting van de Russische man is het veranderende consumptiepatroon van alcohol. Dronken Russen vroeger vooral veel wodka, de laatste decennia wordt er vooral heel veel bier gedronken.

Op zich is dat geen nieuws, maar volgens een studie van de economen Lorenz Kueng en Jevgeni Jakovlev waarover Voxeu.org bericht, zet die trend zich de komende jaren sterk door.

Eens een bierdrinker, altijd een bierdrinker

Jakovlev en Kueng tonen in hun onderzoek aan dat mannen zo rond hun achttiende bepalen wat hun favoriete alcoholische versnapering zal zijn voor de rest van hun leven. Met andere woorden: wie op zijn achttiende het liefst bier drinkt, blijft waarschijnlijk de rest van zijn leven een bierdrinker.

Met name de Russen die na de val van de Sovjet-Unie volwassen zijn geworden, hebben een uitgesproken voorkeur voor bier. Russen die onder het Sovjetbewind volwassen werden, drinken liever wodka.

Dat geldt ook voor diegenen die opgroeiden tijdens de anti-alcoholcampagnes van Michael Gorbatsjov in de jaren tachtig. De officiële wodka-verkoop liep toen weliswaar heel sterk terug, maar daar kwam vaak illegale huisstook voor in de plaats. En misschien dronk men minder omdat het wodka moeilijk verkrijgbaar was, de voorkeur voor gedestilleerd bleef.

Bovenstaande grafiek laat zien dat jonge Russen veel vaker bierliefhebbers zijn dan hun vaders. Wodka-drinkers, zo blijkt uit een analyse van de twee economen, hebben meer kans om dood te gaan aan de gevolgen van hun alcoholgebruik dan bierdrinkers, zelfs als ze omgerekend in pure alcohol evenveel tot zich nemen.

Het gevolg is dat de levensverwachting van de Russische man de komende jaren verder zal stijgen. De 'wodka-generatie' sterft namelijk uit en zal plaats zal maken voor de bierdrinkers.

Bier aan banden

Alcohol blijft overigens een enorm probleem in Rusland. Bier mag tot minder doden leiden dan wodka, overlast en problemen geeft het nog steeds.

In 2011 besloot toenmalig president en huidig premier Dmitri Medvedev dat bier voortaan gold als een alcoholische drank. Door die maatregel gelden sindsdien voor bier dezelfde regels als voor wodka, waardoor het niet is toegestaan is tussen 11 uur 's avonds en 8 uur 's ochtends bier te verkopen. Verder werd het verboden om bier te verkopen op stations en in straatkiosken.

Lees ook

Dit zijn de populairste biertjes ter wereld (maar niet noodzakelijk de lekkerste)

Het ideale biertje heeft 15,9 procent schuim

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl