Marc van der Beek en Demi Blokhuis zijn allebei SAP Consultant bij Deloitte. Ondanks dat ze onderdeel zijn van hetzelfde team, liggen hun werkzaamheden soms toch mijlenver uit elkaar. Zo bouwt Marc nu een speciale onderhoudsapplicatie voor helikopters. En is Demi verantwoordelijk voor de overstap naar een nieuw SAP-systeem van een grote, Nederlandse bierbrouwer.

Starten bij Deloitte

“In eerste instantie had ik geen kennis van SAP”, vertelt Demi. “Ik deed een master Supply Chain Management en een master Technology & Operations Management en ben in 2019 mijn thesis bij Deloitte gaan schrijven. Zo ben ik er op een laagdrempelige manier ingerold, waarna ik besloot om te blijven.”

“Nu ik over de jaren meer SAP-kennis heb opgedaan, wordt mijn rol nog interessanter en waardevoller. Samen met collega’s zijn we in staat om complexe vraagstukken op te lossen. Door krachten te bundelen, kunnen we voor klanten het verschil maken. Daar krijg ik energie van.”

Ook Marc heeft een master Supply Chain Management gedaan. “Toen ik werd benaderd om over te stappen naar Deloitte, was ik best huiverig”, lacht hij. “Maar ik merkte al snel hoe professioneel, open en transparant iedereen is. Bovendien word ik hier goed ondersteund in mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik werk nu bijna een jaar bij Deloitte, maar de stappen die ik heb gemaakt zijn enorm. Niet alleen heb ik inhoudelijk veel geleerd, ik heb ook meer structuur in mijn werk gekregen door de goede begeleiding. En de ervaring die ik, ook internationaal, opdoe is natuurlijk geweldig.”

Datagedreven besluiten maken

“Een SAP consultant houdt zich bezig met het verbeteren van bedrijfsprocessen door de juiste inrichting te kiezen in SAP”, zegt Demi. “Hiermee stel ik mijn klanten in staat om, op basis van hun nieuw ingerichte bedrijfsprocessen, datagedreven besluiten te maken. Deze data kan worden gebruikt voor gedegen besluitvorming in lijn met de KPI’s en strategie van een klant.”

Internationaal project

Marc heeft altijd al affiniteit gehad met organisaties werkzaam in missiegebied. “En zonder dat ik het verwachtte, kan ik nu die interesse in mijn werk bij Deloitte kwijt. Ik doe een global project voor Deloitte’s Center of Excellence voor de defensie-industrie en bouw nu een speciale onderhoudsapplicatie waarbij we bestaande functionaliteiten van SAP uitbreiden met innovatieve zaken zoals IoT zodat het voldoet aan de wensen van de industrie.”

“Uiteindelijk willen we bereiken dat onze applicatie de monteur adviseert wanneer het onderhoud afwijkt van de standaard onderhoudsstrategie. Het maakt namelijk een groot verschil of een wapensysteem operationeel is in Scandinavië of in de Sahara. Het leuke is dat ik daarvoor in gesprek ben met verscheidene collega’s uit meerdere landen, zoals bijvoorbeeld een piloot uit Duitsland en een oud-medewerker van de Canadese Luchtmacht. Het is een internationaal project, ons netwerk is enorm en wellicht dat ik binnenkort zelfs een aantal maanden naar Amerika of Noorwegen mag. Supertof!”

Bepaal je eigen groeipad

Ook Demi is enthousiast over Deloitte. “Iedereen krijgt de vrijheid om hun eigen groeipad te bepalen. Momenteel zit ik al meer dan twee jaar op een project bij een Nederlandse bierbrouwerij. Vanwege de complexe scope is het project vrij uitdagend. Zo heeft het SAP-systeem van de klant integraties met aanpalende systemen die deel uitmaken van de bedrijfsvoering.”

“Maar er zijn ook vele integraties tussen de verschillende streams binnen het project. Bijvoorbeeld, halffabricaten die bij leveranciers worden ingekocht, worden opgeslagen in een magazijn om vervolgens te worden aangevoerd richting productie. Het gereed product wordt tenslotte verkocht en uitgeleverd aan klanten. Dergelijke processen en varianten hierop moeten tot in detail op elkaar afgestemd zijn. Dat maakt het project complex en dus interessant.”

Onvoldoende SAP consultants

“Hoewel SAP projecten erg interessant zijn, zijn er gewoonweg niet voldoende SAP-consultants”, vervolgt Marc. “Ook als iemand voornamelijk geen SAP-gerelateerde ervaring heeft, zijn ze nog steeds meer dan welkom in ons team! In korte tijd leer je de ins en outs van SAP-projecten, en zijn er collega’s met veel ervaring die je kunnen helpen als dat nodig is. Hoewel onze afdeling behoorlijk groot is, is het tamelijk makkelijk om iemand te vinden die jou kan helpen. Dit komt voornamelijk door alle sociale activiteiten die Deloitte organiseert.” Demi bevestigt dit: “Van een borrel tot een skitrip. Door de vele leuke events die georganiseerd worden, leer je je collega’s goed kennen.”

In korte tijd leer je de ins en outs van SAP projecten, en zijn er collega’s met veel ervaring die je kunnen helpen als dat nodig is.” – Marc van der Beek, SAP Consultant bij Deloitte

“Een SAP consultant houdt zich bezig met het verbeteren van bedrijfsprocessen door de juiste inrichting te kiezen in SAP.” – Demi Blokhuis, SAP Consultant bij Deloitte

Grote bedrijven helpen met belangrijke digitale transformaties? Check de vacatures van Deloitte hier.