Lolke van der Heide, redacteur van Luchtvaartnieuws.nl, vloog naar het Zuid-Amerikaanse land Chili. Hij had toevallig een appel in zijn tas en vergat dit te melden. Daar was de douane ter plaatse niet blij mee.

De Granny Smith-appel in mijn handbagage blijkt 195 gram te wegen. Daar kom ik afgelopen maandag achter na aanhouding op de luchthaven van Santiago de Chile, bij de bagagecontrole van de aankomende vlucht van KLM.

Er is sprake van een dubbel vergrijp zegt de geuniformeerde streng: geprobeerd een appel het land in te smokkelen én een formulier valselijk ingevuld. Een hele ambtelijke molen wordt in gang gezet, een boete van 250 dollar dreigt.

Wat eraan vooraf ging: internationale passagiers die aankomen op een luchthaven in Chili moeten een immigratieformulier en een douaneformulier invullen. Op het laatste document wordt gevraagd naar de invoer van agrarische producten. Dat is strikt verboden uit angst voor plantenziektes. Ik vul het formulier in tijdens de daling van het vliegtuig naar Santiago en zet een vinkje in het vakje nee, niet denkend aan de appel.

Paspoort inleveren

Vlak voor de uitgangsconrole op Comodoro Arturo Merino Benítez International Airport schiet het me te binnen: de appel! “Die zullen ze toch wel niet zien?”, denk ik. “En anders doen ze vast niet moeilijk over één groen appeltje, waarschijnlijk afkomstig uit Chili zelf ook nog.”

Fout gedacht. Ik word onmiddellijk uit de rij gehaald, moet mijn paspoort inleveren wordt gemaand mee te komen.

Serieuze overtreding

De in het groen geklede ambtenaren van het Chileense ministerie van landbouw zijn vriendelijk, maar onverbiddelijk. In gebroken Engels leggen ze uit dat dit een serieuze overtreding is; ik mag aan hun baas uitleg komen geven over het hoe en wat. Er moeten eerst vijf formulieren worden ingevuld en de appel gaat op de weegschaal.

"Waarom heeft u een appel bij u", vraagt supervisor Manuel, die het verhoor afneemt, doordringend. Ik leg naar waarheid uit diabeet te zijn en vaak fruit bij me te hebben in geval van een appelflauwte. Manuel accepteert de uitleg, en scheldt de normale boete van 250 dollar kwijt. "Maar uw appel gaan we vernietigen en de volgende keer komt u er niet mee weg", zegt hij vermanend. "Si, señor."

'Ik vul altijd ja in'

Een Chileense medewerkster van KLM - het incident heeft plaats bij terugkeer van KLM in Chili, na veertien jaar afwezigheid - moet smakelijk lachen om het voorval.

"Ja ik weet dat ze hier heel moeilijk doen. Ik vul altijd ja in op het formulier bij de vraag naar fruit. Dan zeg ik bij de douane: 'Ik weet het niet zeker, maar ik heb misschien wel fruit ergens in mijn bagage.' Dan is het goed en laten ze me gewoon doorlopen."

Volg de luchtvaartsector op Luchtvaartnieuws.nl.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl