De exploitant van themaparken Seaworld stopt met het fokken van orka’s in gevangenschap. Een doodvonnis volgens velen, maar sommige beleggers zien juist kansen voor SeaWorld. 

In 2013 verscheen de documentaire Blackfish, die de aandacht vestigde op de leefomstandigheden van orka’s in gevangenschap bij de Amerikaanse exploitant van themaparken Seaworld.

Gevoelig punt was dat het beursgenoteerde bedrijf claimde dat de dieren in gevangenschap net zolang leven als in het wild, maar dat klopte volgens de regisseur van Blackfish niet.

Na het uitkomen van de documentaire kreeg SeaWorld veel kritiek te verduren. De bezoekersaantallen liepen terug, de beurskoers stond onder druk en de financiële resultaten vielen tegen.

Geen orka’s meer

Afgelopen jaar stapte het bestuur van SeaWorld op. Het nieuwe management besloot de bekritiseerde orkashows bij de vestiging in San Diego vanaf 2017 te stoppen. Deze maand ging topman Joel Manby een stap verder met de aankondiging dat ook het fokken van orka’s in gevangenschap wordt gestaakt.

Door velen werd dit vooraf als een worst-case scenario bestempeld, maar de financiële markten reageerden positief op het nieuws. De koers van het aandeel Seaworld steeg sinds medio maart met bijna tien procent.

Volgens sommige beleggers kan het besluit van SeaWorld namelijk het tij doen keren. Topman Christopher Pavese van de Amerikaanse vermogensbeheerder Broyhill Asset Management noemt het besluit op een blogpost bij Barron's "zo slecht nog niet".

Positieve punten

Pavese ziet diverse positieve punten, vanuit beleggersperspectief. Op de eerste plaats omdat de kritiek vanuit dierenrechtenorganisaties zal afnemen door het beëindigen van de fokprogramma's.

Verder merkt Pavese op dat er in Amerika weinig nieuwe themaparken worden bijgebouwd, hetgeen in de toekomst naar verwachting niet zal veranderen. Daardoor zal het steeds moeilijker worden om orka's in gevangenschap te zien. En dit kan voor SeaWorld een herstel van de bezoekersaantallen betekenen en dus ook van de inkomsten.

De koers van het aandeel SeaWorld is ondanks de recente stijgingen nog lang niet op de niveaus van halverwege 2013. In mei 2013 koerste het aandeel nog rond de 38 dollar, terwijl het aandeel afgelopen maandag op 20,43 dollar sloot. Daarmee blijft de markt negatief gestemd, aldus Pavese. "Maar als de bezoekersaantallen daadwerkelijk stijgen, dan zal het aandeel SeaWorld herstellen."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl