3G, 4G en straks zelfs 5G. We kunnen alsmaar sneller mobiel internetten. Maar van het twintig jaar oude GSM-netwerk zijn we voorlopig nog niet af.

Op steeds meer plekken in Nederland is er 4G, de nieuwste generatie mobiel internet. KPN heeft bijna landelijke dekking, terwijl Vodafone niet ver achterloopt. Providers en bedrijven denken inmiddels na over 5G-internet, dat waarschijnlijk over een jaar of zes wordt uitgerold.

De megabytes vliegen je tegenwoordig om de oren. Een filmpje kijken op je smartphone als je onderweg bent, is geen probleem.

Je zou denken dat het 2G-netwerk, ook wel bekend onder de naam GSM, zijn hoogtepunt heeft gehad. Het is immers bijna twintig jaar geleden dat het eerste GSM-netwerk in Nederland door het toenmalige PTT Telecom werd geopend. De technologie lijkt zwaar verouderd. We gebruiken het alleen nog om te bellen en te sms’en, maar dat zou ook kunnen via 3G of 4G.

Maar 2G is nog springlevend, schrijft techsite Tweakers maandag. Sterker nog, het netwerk heeft meer gebruikers dan ooit tevoren.

Trams, bussen en borden boven de weg

Het zijn echter geen mensen die van het GSM-netwerk afhankelijk zijn, maar apparaten. Veel schermen krijgen informatie via 2G toegestuurd, zoals borden boven de snelweg en schermen in bussen die laten zien wat de volgende halte is. Trams gebruiken het netwerk om onderling te communiceren en mobiele pinautomaten versturen gegevens via 2G.

Niet alleen oude apparatuur werkt met een 2G-verbinding, ook nieuwe snufjes zijn afhankelijk van het twintig jaar oude netwerk. "Slimme energiemeters werken bijvoorbeeld via 2G, maar ook auto's met simkaart met lokalisatiefunctie", zegt Jacob Groote van KPN tegenover Tweakers. "En men denkt er ook over om containers te traceren via een 2G-verbinding."

Voordelen van 2G

Waarom sluiten we onze apparaten massaal aan op 2G terwijl er snellere alternatieven zijn? Dat heeft een aantal redenen. 2G mag dan langzaam zijn, het is wel betrouwbaar. Daarnaast is een snelle verbinding voor bijvoorbeeld de borden boven de snelweg geen vereiste. "Je stuurt een paar lettertjes over via 2G en dan staat het daar een tijdje. Dan is 2G snel genoeg", aldus Groote.

Door de lage frequentie van 900MHz heb je met 2G ook goede dekking binnen. Tot slot is 2G goedkoop. De modems voor 3G zijn vaak duurder in aanschaf. "Bovendien is 3G een technologie waarbij je vaak onder vuur kan komen te liggen van patent-trollen", zegt Groote.

Welk netwerk gaat het eerste uit?

Een aantal jaar geleden werd er nog hardop gesproken over het uitschakelen van het 2G-netwerk in Nederland. Maar nu good old GSM aan een tweede leven bezig is, overwegen sommige providers om eerst het 3G-netwerk uit te zetten. "Het is een gevoel dat leeft in de markt", zegt Groote, "maar wij weten nog niet wat we gaan doen."

Erik Vercouteren, projectleider 4G bij KPN, liet een jaar geleden al weten aan Tweakers dat het niet vanzelfsprekend is dat 2G uit de lucht gaat nu 4G er is. "Je kunt ook redeneren dat 3G zoveel overlap heeft met 4G dat juist die overbodig wordt. Alsof 3G gesandwicht wordt tussen de noodzakelijke netwerken 2G en 4G."