Kan een tatoeëerder net als een kunstenaar en fotograaf aanspraak maken op beeldrecht? Makers van computerspelletjes nemen in ieder geval het zekere voor het onzekere.

Waar zijn mijn tattoos?, vroeg de Nederlandse verdediger Gregory van der Wiel zich deze week af op Twitter toen hij de demo van de nieuwste versie van het voetbalspel FIFA speelde.

Twee jaar geleden viel het de verdediger van Paris Saint-Germain ook al op dat gamemaker EA Sports zijn uitgebreide inktversieringen niet had nagemaakt in het spel. Waarom? Is het een fout van EA Sports? Of is het simpelweg te veel werk om de tattoos digitaal na te tekenen?

Tattoo: wie heeft auteursrecht?

Waarschijnlijk is het een rechtenkwestie, schreef The Wall Street Journal vorig jaar. Degene die de tatoeage heeft ontworpen en gezet, kan namelijk via het auteursrecht een vergoeding eisen.

Volgens Amerikaanse advocaten en wetenschappers vallen tatoeëerders net zo goed onder het beeldrecht als fotografen en kunstenaars. Dat betekent dat anderen niet zomaar een originele afbeelding na mogen maken, bijvoorbeeld in een film of computerspel.

Rechtszaken met tatoeëerder geschikt

Bekendste voorbeeld tot nu toe is de film The Hangover Part II, waarin een personage na een wild avondje stappen ineens eenzelfde tattoo in zijn gezicht heeft als boxer Mike Tyson. De ontwerper van de tatoeage klaagde in 2011 producent Warner Bros. aan wegens het schenden van auteursrecht. Uiteindelijk werd de zaak geschikt.

Ook de inmiddels failliete Amerikaanse spelletjesmaker THQ kreeg een rechtszaak aan de broek van een tatoeëerder. Vechter Carlos Condit was voor het spel UFC Undisputed 3 exact digitaal nagemaakt, inclusief de grote tattoo van een leeuw op de ribbenkast. Ook deze zaak werd geschikt.

Volledige rechten over tattoos

Met deze rechtszaken in het achterhoofd, neemt EA Sports geen enkel risico. De gamemaker maakt alleen tattoos na als de sporters over de volledige rechten beschikken van hun inktversieringen.

Zo ook bij de nieuwste versie van het American football-spel Madden. Sterspeler van de San Francisco 49ers Colin Kaepernick liet de tatoeëerders van de psalmen op zijn arm een overeenkomst tekenen, waarin ze aangeven af te zien van alle rechten. Dus kon EA Sports de digitale versie van Kaepernick in het spel probleemloos van tattoos voorzien.

Dus als Gregory van der Wiel met zijn getatoeëerde armen in de nieuwe FIFA 16 wil, zal hij eerst met de ontwerper van zijn tattoos om de tafel moeten.

LEES OOK: Deze voetballers gingen zakelijk ten onder