Dijsselbloem zingt een heel ander deuntje dan zijn voorganger Jan Kees de Jager. Na afloop van het overleg met zijn Europese collega’s in Brussel zei hij dat het er dik in zit dat we een deel van ons geleende geld aan de Grieken niet meer terugzien.

De Nederlandse overheid heeft bij de Grieken in totaal zo’n 10 miljard aan leningen en garanties uitstaan. Ook al voelden we met z’n allen natuurlijk al op onze klompen aan dat we niet al ons geld zullen terugzien, de draai van Dijsselbloem is saillant.

Economie krimpt als een gek

Achter de schermen is er namelijk een potje zwarte pieten voor gevorderden aan de gang. Al tijden balanceert Griekenland op het randje van faillissement en wordt het land voornamelijk overeind gehouden met Europees geld. Met het hervormen van de economie en het op orde krijgen van het huishoudboekje wil het maar niet vlotten.

Ondertussen krimptde economie als een gek, staat de werkloze bevolking te demonstreren en trekt de immense overheidsschuld het land de spreekwoordelijke Hades in. Momenteel is de Griekse staatsschuld ongeveer 170 procent van het BBP.

Kwijtschelden

Om het probleem van de te hoge Griekse staatsschuld aan te pakken, pleit IMF voorvrouw Lagarde nu openlijk voor het verder afschrijven van Griekse schuld. Eerder schold de private sector (banken dus) al geld kwijt. Nu zijn
de publieke schuldeisers aan de beurt. Dit zijn de andere eurolanden zoals Nederland.

Uiteraard hebben de andere landen geen trek om in deze toch al economisch gure tijden ook nog eens aan hun bevolking uit te moeten leggen dat ze naar hun uitgeleende centen kunnen fluiten.

Opvallende afwezige in het debat is de Europese Centrale Bank die ook voor vele miljarden aan Grieks staatspapier op zijn balans heeft staan en er ook niet over piekert om hierop af te schrijven.

Maar goed, economen zijn het er al lang en breed over eens. De Griekse staatsschuld is simpelweg te hoog voor het land. Het is dus even de vraag hoe de mannen en vrouwen het in Brussel in het vat gaan gieten, maar linksom
of rechtsom zal er toch verlichting moeten komen voor Athene. Dat beseft minister Dijsselbloem zich blijkbaar ook.

Nog even wachten op hulp

Een ander probleem is dat het de Grieken maar niet lukt om hun financiën op orde te krijgen. Het niet halen van de voorwaarden voor de verstrekte noodleningen is eerder regel dan uitzondering in Athene. Hierom is het nog
altijd niet zeker of de Grieken de volgende delen van hun noodsteun overgemaakt zullen krijgen.

Onder de voorwaarden van het tweede steunpakket had Griekenland eind juni 31,2 miljard euro moeten krijgen. Eind september stond nog eens 5 miljard op de rol en in december staat de uitkering van 7,2 miljard euro gepland.

Om aan de voorwaarden van de troijka te voldoen drukte de Griekse regering er vorige week nog snel een
aantal draconische bezuinigingen doorheen
. Toch is het misschien wel te laat. De Europese ministers van Financiën zullen pas volgende week beslissen of ze de volgende porties van de steun zullen overmaken.

Eigen boontjes doppen

Dit zadelt de Grieken op met een acuut probleem. Aanstaande vrijdag moet er namelijk een lening van 5 miljard euro worden afgelost. Hiervoor hebben ze gisteren in allerijl kortlopend staatspapier geveild. Zo zijn ze weer even
uit de brand. Wie dit schuldpapier gekocht heeft laat zich raden. Griekse banken die het staatspapier weer als onderpand bij de ECB stallen om zo weer geld uit Frankfurt te kunnen lenen. Volgt u het nog?

Aangezien men zich in Brussel nu ook realiseert dat het crashdieet de economie nog verder het slop heeft in geholpen, krijgen de Grieken twee jaar uitstel voor het halen van hun begrotingsdoelstellingen.

Aan de ene kant geeft dit hoop op een positief oordeel van de Europese ministers van Financiën over het al dan niet overmaken van de volgende porties hulp. Het verlenen van uitstel kost echter geld omdat de Grieken hierdoor twee jaar langer financieel op de been gehouden moeten worden.

Wie dat mag betalen? Dat zoeken de Grieken zelf maar uit. Dijsselbloem en zijn Europese collega's kijken wel uit om nog eens de portemonnee te trekken.