Ryan Vlastelica wilde bijna tien jaar geleden 5.000 dollar spaargeld in Netflix stoppen. Het aandeel is sindsdien 3.400 procent gestegen, maar toch dankt hij zijn vader die hem van de belegging weerhield.

Vlastelica is inmiddels journalist bij beleggingssite MarketWatch en schrijft in een goed verhaal waarom hij nu toch tevreden is dat hij in de herfst van 2007 niet in Netflix heeft belegd.

Een kleine tien jaar geleden was Vlastelica net aan zijn eerste baan begonnen als verslaggever op Wall Street. Omdat hij het gevoel had de markt te snappen, wilde hij 5.000 dollar van zijn spaargeld zelf ook gaan beleggen.

Zijn oog viel op Netflix, dat op dat moment nog opereerde als postorderdienst voor dvd’s. Mensen kregen een film opgestuurd en als ze hem gekeken en teruggestuurd hadden, stuurde Netflix de volgende film uit hun lijst op. Van online streamen was op dat moment nog geen sprake.

Vader zegt: investeer niet in Netflix

De journalist zocht advies van zijn vader en die was duidelijk: doe het niet. Dat advies bleek op papier geen al te beste, want sindsdien werd Netflix in totaal 3397,1 procent meer waard. Vlastelica’s 5.000 dollar was dus nu bijna 170.000 dollar waard geweest. Toch zegt hij nu: mijn vader had gelijk.

Daarvoor voert hij een aantal punten op. Ten eerste wil hij zichzelf niet wijsmaken dat hij nu echt 170.000 dollar rijker was geweest. "Als iemand die ooit stopte met spelen in het casino na 4 dollar te hebben gewonnen bij een gokkast, kan ik me voorstellen dat ik best tevreden was geweest om mijn winst te nemen bij een rendement van pak 'm beet 20 procent. En als ik dat toch niet had gedaan, was ik wel uitgestapt als m'n belegging was verdubbeld, verdrievoudigd of verviervoudigd."

Maar belangrijker vindt hij dat het idee achter het advies van zijn vader juist was, ook al pakte het nu niet goed uit. "Zijn standpunt was simpel: beleggen in individuele aandelen is heel riskant, zelfs als je goed onderzoek hebt gedaan, dus het is beter om het risico te spreiden door in een bredere markt te investeren."

Netflix was toevallig een kans van één op duizend

Dat idee klopt nog steeds, stelt Vlastelica, ook al heeft hij nu achter het net gevist. "Het is moeilijk te ontkennen dat als je snel wil cashen, al je geld op één paard extreem risicovol is. Je hebt een kans van één op duizend. Het was toevallig zo dat ik in dit geval die ene had gekozen."

Maar dat was puur toeval, want de journalist had Netflix niet gekozen op basis van een doorwrochte analyse. Hij was simpelweg een groot fan van films kijken en daarom fan van het verhuursysteem van Netflix. Op basis daarvan wilde hij zijn geld in het bedrijf steken.

"Had ik een ander aandeel gekozen, met zijn eigen fans, had ik makkelijk geld kunnen verliezen", aldus Vlastelica. "Blackberry, echt een ding in 2007, bijvoorbeeld staat sindsdien op een min van 92 procent."

LEES OOK OP FINANZEN.NL