De mislukte gesprekken over een nieuwe coalitieregering in Duitsland hebben tot politieke instabiliteit geleid in het machtigste land van de Europese Unie.

Mogelijk volgen nu in januari nieuwe verkiezingen, vier maanden nadat de Duitsers voor het laatst naar de stembus gingen. Maandag zei bondskanselier Angela Merkel dat ze liever nieuwe verkiezingen wil, dan dat ze een minderheidsregering gaat leiden.

Een aantal prominente Brexiteers in Groot-Brittannië wil daarvan profiteren. Meerdere conservatieve parlementariërs dringen er bij de Britse premier Theresa May op aan gebruik te maken van de situatie door geen hoger bod te doen voor de scheidingsrekening van de Brexit.

Zo zei parlementslid Jacob Rees-Mogg van de Conservatieve Partij tegen The Times dat het “idioot” zou zijn om een hoger bod te doen en stelt voormalig Tory-leider Ian Duncan Smith dat de regering “stil moet blijven zitten” vanwege de situatie in Duitsland.

Maar kenners van de Duitse politiek zeggen tegen Business Insider dat Britse politici het belang van de Brexit voor de Duitsers schromelijk overschatten.

Charlotte Galpin van de University of Birmingham zegt: "Ik verwacht niet dat dit echt gevolgen heeft voor de Brexit...de Brexit heeft altijd erg laag op de prioriteitenlijst gestaan van Duitse politici."

Hartwig Pautz van de University of West Scotland denkt er hetzelfde over: "Ik denk niet dat de Brexit wordt gezien als onderwerp van groot belang in Duitsland - de beslissing is uiteindelijk al genomen."

Galpin zegt: "Ik zie dit als irrelevant. Duitsland heeft nog steeds een regering en het hele idee van een crisis in Duitsland wordt zwaar overdreven in de Britse pers.

"Ik zie eigenlijk geen verandering wat betreft de zogeheten scheidingsrekening. Vanuit Duits oogpunt gaat het om het feit dat de Britten betalen voor de beloften en verplichtingen die ze al zijn aangegaan om bij te dragen aan het EU-budget. Dus in Duitsland is er een hele andere visie op de kern van het conflict om de scheidingsrekening."

De voormalig Duitse ambassadeur in het VK, Thomas Matussek, zegt tegen the Independent dat instabiliteit in Berlijn "slecht nieuws is voor iedereen" en niet iets is om van te profiteren:

"Ik denk dat de Duitse instabiliteit slecht nieuws is voor Groot-Brittannië, slecht nieuws voor Europa, maar vooral slecht nieuws voor de Duitsers...Het is een land dat zich nu naar binnen richt en in zichzelf gekeerd is."

Geen concessies van Duitsland

Angela Merkel Theresa May

Foto: De Britse premier Theresa May en de Duitse bondskanselier Angela Merkel bij de G20-top in Hamburg op 7 juli 2017. Bron: Stefan Rousseau - Pool/Getty Images

Groot-Brittannië hoeft er sowieso niet echt op te rekenen dat Duitsland concessies gaat doen of er nu een stabiele regering zit of niet, maar de huidige situatie maakt Duitse Brexit-bemoeienis nog onwaarschijnlijker.
Politiek expert Pautz zegt: "De Duitse regering moet nu alleen maar op de winkel passen en zal geen grote stappen willen zetten op het Europese podium."

Pautz legt uit dat de Duitsers niet begrijpen waarom het niet opschiet met de Brexit en de gesprekken zo traag vorderen: "De politieke klasse kijkt met een zekere mate van verbijstering naar Groot-Brittannië - over de beslissing zelf en over de vraag waarom er geen vooruitgang wordt geboekt bij de onderhandelingen. De Duitsers denken dat ze [de Conservatieven, red] partijpolitiek bedrijven over de rug van de EU."