De aandelen van Nederlandse bouwbedrijven zaten jarenlang in het verdomhoekje op de beurs.

Door de economische crisis en het instorten van de huizenmarkt werden veel woningbouwprojecten uitgesteld of afgeblazen, en dat voelden bedrijven als BAM, Heijmans en Ballast Nedam.

De ondergang van Imtech en de bijna-ondergang van Ballast Nedam leidde bovendien tot reputatieschade voor de sector.

Toch zet VolkerWessels de plannen voor een beursgang door, maakt de onderneming dinsdag bekend. Met een jaaromzet van 5,5 miljard euro en circa 16.000 mensen op de loonlijst behoort VolkerWessels tot de grootste bouwers van Nederland.

VolkerWessels had al eerder een beursnotering in Amsterdam. Die werd evenwel in 2003 beëindigd toen Reggeborgh, de investeringsmaatschappij van de oprichtersfamilie Wessels, het bedrijf voor ruim 700 miljoen euro overnam.

De familie liet eerder dit jaar al weten dat zij het familiekapitaal meer wil spreiden en gaf aan dat daarbij aan een terugkeer op het Damrak werd gedacht.

Focus op kleine projecten

Volgens topman Jan de Ruiter is VolkerWessels wezenlijk anders dan andere Nederlandse bouwers. Het bedrijf legt zich voornamelijk toe op kleine projecten.

"80 procent van het werk bij VolkerWessels zijn fietspaden, stoplichten, rotondes, stukjes asfalt, kabels, woningen en appartementen" zegt hij tegenover De Telegraaf. "Deze projecten zijn onze ruggengraat, 25000 projecten voor circa 7000 klanten per jaar. Het risicoprofiel daarvan is overzichtelijk."

De kleine projecten geven VolkerWessels een solide basis, waardoor ze de grotere, risicovollere projecten op hun eigen voorwaarden kunnen aanbieden. De grote projecten zijn volgens De Ruiter circa 20 procent van de jaaromzet.

Toegang tot kapitaalmarkt

Bij de beursgang, die afhankelijk van de marktomstandigheden in de komende weken moet plaatsvinden, worden geen nieuwe aandelen uitgegeven. De familie Wessels verkoopt in eerste instantie een minderheidsbelang. Hoe groot dat zal zijn, is nog niet bekend.

Op termijn moet het merendeel van de aandelen verhandelbaar worden op de beurs, maar de oprichtersfamilie blijft wel als aandeelhouder bij VolkerWessels betrokken.

De beursnotering zal VolkerWessels makkelijker toegang verschaffen tot de kapitaalmarkt, aldus De Ruiter in een toelichting. Hij voegde daar overigens aan toe dat het bedrijf op dit moment geen behoefte heeft aan meer liquiditeit. Wel rekent hij erop dat de beursgang voor meer aandacht en naamsbekendheid zal zorgen. "Dat kan bijvoorbeeld helpen bij het aantrekken van personeel", aldus De Ruiter.

Mogelijke overnames

Grote strategische stappen vallen niet te verwachten. VolkerWessels blijft mikken op een "gecontroleerde, winstgevende groei". Eventueel kunnen overnames daarbij helpen, maar dat is volgens De Ruiter geen nieuw beleid. Evenmin is daarvoor een beursnotering noodzakelijk. "Acquisities zijn tot nu toe altijd gefinancierd vanuit de kasstroom, ik ga er vanuit dat dat zo blijft", aldus de topman.

VolkerWessels behaalt 70 procent van de omzet in Nederland, de rest komt uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de Verenigde Staten. Het bedrijf laat volgens De Ruiter solide winsten zien waarmee het zich kan meten met de beste Europese branchegenoten.

Lees ook het portret van Dik Wessels, de op één na rijkste man van Nederland die VolkerWessels terugbrengt naar de beurs.